Helyi gazdaság

2013.03.22. 09:06

Vértes András: Magyarország 2015 közepéig lépjen be az ERM II-be!

Debrecen, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Magyarországnak 2015 közepéig demonstratív lépésként be kellene lépnie az euró előszobájának tartott ERM II rendszerbe - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben.

Debrecen, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Magyarországnak 2015 közepéig demonstratív lépésként be kellene lépnie az euró előszobájának tartott ERM II rendszerbe - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben.

Kifejtette: nem az euró bevezetését kívánja sürgetni, hanem úgy véli, hogy egy ilyen lépés a piaci bizalmat növelné. Az ERM II ugyanis olyan hiteles programot és kiszámítható gazdaságpolitikát feltételez a csatlakozó országokban, amely "biztos horgonyként" jelenne meg a befektetők előtt.

Vértes András úgy gondolja: a magyar gazdaságnak jelenleg az a legnagyobb baja, hogy kiszámíthatatlan az üzleti és jogszabályi környezet. Ezzel nemcsak a külföldi, hanem a magyar befektetőket is elriasztotta a kormány - jegyezte meg. "Az állam túlterjeszkedik: olyan szektorokat államosítanak és szabályoznak, amit nem lenne szabad egy jól működő piacgazdaságban" - hangsúlyozta. A közgazdász szerint az egykulcsos szja-t rosszkor vezették be. Úgy vélte, ez 4-5 százalékos gazdasági növekedés esetén lehetett volna szerencsés, akkor ugyanis a keletkező költségvetési lyukat néhány éven belül betömte volna a konjunktúra hozadéka. Rámutatott: az egykulcsos szja épp azokat sújtja, akik a legkevesebbet keresnek, vagyis akik minden jövedelmüket elköltik. Így hiába állt meg a gazdasági recesszió az elmúlt években, a fogyasztás továbbra is csökkent, és ezáltal éppen a kormány által preferált kis- és középvállalatok kerültek rendkívül nehéz helyzetbe - tette hozzá. Vértes András szavai szerint a főleg külföldi kézben lévő nagyvállalatok "halálra adóztatásával" éppen a gyors növekedésre képes szektorokat húzza vissza a kormány. Ezt azért is tartja problematikusnak, mert végső soron a fogyasztók fizetik meg ezeket az adókat is a növekvő szolgáltatási díjakkal. Megjegyezte ugyanakkor: a rossz gazdaságpolitikát nem a mostani kormány kezdte, hanem csak folytatta. "Elveszett évtizednek" mondta az elmúlt időszakot, viszont felhívta a figyelmet arra, hogy további elveszett dekádok következhetnek, ha 2014-ben nem ülnek egy asztalhoz a demokratikus politikai erők, és "nem vernek le néhány olyan cölöpöt, amelyhez önhatalmúlag senki nem nyúlhat". Vértes András szerint ilyen cölöp lenne a stabil alkotmány, továbbá egyebek között a gyökeresen megváltoztatott, új alapokon működtetett oktatási, egészségügyi és közösségi közlekedési rendszer.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!