Helyi gazdaság

2013.03.02. 16:50

Iposz: a Mal beszállítói elérték teljesítőképességük határát

Ajka, 2013. március 2., szombat (MTI) - A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) beszállítói elérték teljesítőképességük határát: a többségében eladósodott vállalkozások választ várnak arra, hogyan akarja megmenteni őket a kormány - mondta az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke szombaton az MTI-nek.

Ajka, 2013. március 2., szombat (MTI) - A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) beszállítói elérték teljesítőképességük határát: a többségében eladósodott vállalkozások választ várnak arra, hogyan akarja megmenteni őket a kormány - mondta az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke szombaton az MTI-nek.

Németh László, aki egyben az ajkai ipartestület elnöke is, azt mondta, egyetértenek azzal, hogy a Malt meg kell menteni, de attól tartanak, hogy ez az ő kárukra történik.

A Mal felszámoló biztosától a beszállítók megkapták az értesítést, hogy a felszámolás megindítása előtti számlákkal "be kell jelentkezniük" a hitelezők sorába.

A gond az, hogy ezek a vállalkozások akkor kezdtek el újra szolgáltatni a Malnak, amikor a gátszakadás után állami felügyelet alá került a cég, és a kormány kinyilvánította, hogy meg akarja menteni a Malt: a beszállítók azóta futnak a pénzük után - fejtette ki az elnök.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Az ajkai ipartestület elnöke azt mondta, vannak 2011-es számláik, amelyeket a mai napig nem rendeztek; a beszállítói számlák a néhány százezer forinttól a több száz millióig terjed. Számításai szerint helyben 50-60, de szélesebb körben csaknem 200 vállalkozást érint a probléma.

A beszállítók kétségbe vannak esve, mivel a Mal számlája zárolva van, a hitelezői sorban a kisvállalkozások pedig az utolsók között lesznek, tehát félő, hogy az ő követeléseikre már nem marad forrás - magyarázta Németh László.

Véleménye szerint a kialakult helyzet egzisztenciákat tehet tönkre: több kisvállalkozás hitelt vett fel - akár az cégvezetők otthonaira bejegyeztetve - a Mallal kötött üzlet reményében, amelyre kormánygaranciát láttak. Elérték a teljesítőképességük határát, nem tudják fizetni a béreket, nem tudnak alapanyagokat vásárolni - tette hozzá.

Megjegyezte, a beszállítók által biztosított több ezer munkahely megtartása a kormánynak kevesebbe kerülne, mint ugyanekkora munkanélküliség kezelése, illetve a kiesett adók pótlása.

Tájékoztatása szerint az Iposz jövő héten egyeztetést folytat Ajkán a helyi beszállítókkal, hogy megvitassák a kialakult helyzetet és a lehetséges teendőket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán jelentette be, hogy a Mal Zrt. irányítását állami vagyonfelügyelő veszi át.

A 2012 szeptemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített Mal irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át - közölték.

A tárca tájékoztatása szerint az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy az illetékes bíróság a társaság ellen egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján elrendelte a felszámolási eljárás megindítását - áll a közleményben. Hangsúlyozták, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. biztosítja a megfelelő forrást a munkahelyek megőrzését szolgáló, ésszerű intézkedésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!