Helyi gazdaság

2013.03.22. 17:32

Az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank kilátását is rontotta az S&P

London, 2013. március 22., péntek (MTI) - A magyar államadós-osztályzat kilátásának rontása után az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásainak kilátását is leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról pénteken a Standard & Poor s.

London, 2013. március 22., péntek (MTI) - A magyar államadós-osztályzat kilátásának rontása után az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásainak kilátását is leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról pénteken a Standard & Poor s.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy - csakúgy, mint a magyar szuverén besorolások esetében - a kilátásrontással egy időben megerősítette az OTP-bankcsoport "BB/B" szintű, a magyar hosszú és rövid lejáratú kötelezettségekével azonos osztályzatait.

Az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank kilátásának felülvizsgálatához fűzött indoklásában az S&P hangsúlyozta, hogy a két bankkal kapcsolatos lépése a magyar szuverén kilátás előző napi rontásával van összefüggésben. A Standard & Poor s a pénteki elemzésben megismételte, hogy véleménye szerint tovább gyengült a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága és hitelessége, és ez részben olyan döntések következménye, amelyek a hitelminősítő megítélése szerint kérdéseket vetnek fel az ellenőrző funkciójú intézmények függetlenségével és így hitelességével kapcsolatban.

A Standard & Poor s szerint ezek az intézkedések a magyar gazdaság középtávú növekedési potenciáljának erózióját okozhatják, mivel csökkenthetik a bankok hitelezési készségét és a vállalatok beruházási hajlandóságát.

A hitelminősítő az OTP-bankok kilátásának rontásához fűzött pénteki elemzésében közölte: a negatív minősítési tényezők közé sorolja az OTP Bank eszközminőségének romlását és a jövedelmezőségre a hazai tevékenységből eredő nyomást. A bankot megnövekedett hitelkockázatok terhelik még a pénzügyi válság előtti, gyors ütemben felduzzadt hitelportfoliók miatt, különös tekintettel a hazai és néhány kelet-európai piacon folyósított devizaalapú ingatlanhitelekre.

Az S&P szerint kedvező ugyanakkor, hogy az eszközminőség romlása 2012 végére - a megfelelő tartalékfedezet révén - a folyamat kezdete óta tapasztalt eddigi legkisebb ütemre lassult.

A hitelminősítő közölte, hogy mivel az OTP Bank eszközeinek zöme Magyarországon van, a cég nem ad a pénzintézetnek a magyar államadósság-besorolásnál jobb osztályzatot. Ez az álláspont azt tükrözi, hogy az OTP az értékpapír-portfoliójában lévő állampapírok révén ki van téve a szuverén hitelképesség romlásából eredő hatásoknak, a gyenge makrogazdasági kilátásoknak, valamint a közszférabeli entitások - különösen a városi önkormányzatok - helyzetének - áll a Standard & Poor s pénteki londoni elemzésében.

A cég szerint az OTP Bank besorolását alátámasztja az erőteljes hazai lakossági hálózat és a bank vezető pozíciója az lakóingatlan-hitelek piacán. A banknak jó a jövedelemtermelő kapacitása, és kedvező a közép- és kelet-európai térségben folytatott tevékenységének földrajzi eloszlása is.

Az S&P közölte ugyanakkor, hogy mivel az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásait a magyar szuverén adósosztályzatokkal azonos szinten tartja, a magyar államadós-besorolásokkal kapcsolatos bármilyen esetleges negatív minősítési lépésnek negatív kihatásai lennének a két bank osztályzataira is.

Ennek megfelelően a két pénzintézet osztályzati kilátása is akkor javulna stabilra, ha az Standard & Poor s a szuverén besorolás kilátását stabilra javítja - áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!