Helyi gazdaság

2013.02.22. 14:52

Szakértők: a lakásépítési piacon az idén sem javul a helyzet

Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) – Az idén sem javul a helyzet a lakásépítési piacon Koji László, az ÉVOSZ alelnöke és Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint.

Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) – Az idén sem javul a helyzet a lakásépítési piacon Koji László, az ÉVOSZ alelnöke és Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint.A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai alapján tavaly 10 560 új lakás épült Magyarországon, 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma is csökkent 2012-ben: 10 600 volt, ami 15 százalékos csökkenést jelent a 2011-es adatokhoz képest. A KSH adatai szerint 2009-ben Budapesten épült csaknem annyi lakás, mint amennyi most az egész országban összesen. A válság előtt, 2008-ban 17 ezer lakást építettek a vállalkozások, 2012-ben alig több mint 3 ezret. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke az MTI-nek kifejtette: az építőipar utolsó jó éve 2006 volt, azóta a lakásépítéssel foglalkozó cégek piacuk mintegy háromnegyedét veszítették el.

A frissen közölt adatokról elmondta: a körülbelül 10 500 új lakás csak mintegy 8000 építésében vettek részt építőipari cégek, ugyanakkor ennyi lakás még háborús időkben is felépül, tekintettel arra, hogy még akkor is van egy olyan réteg, amely hitel nélkül épít. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a meglévő lakásvagyon fenntartásához évente 250 000 lakást kellene felújítani, s bár erre vonatkozóan a KSH nem közöl adatot, de tavaly mindössze 95 000-100 000 lakás újítottak fel. Koji László szerint a kormány által kidolgozott rendszerek – otthonteremtési támogatás, energiatakarékos felújítás támogatása, panelprogram – alapvetően jók, de nincs mögéjük állítva elég forrás, és csak kevesen tudják igénybe venni ezeket. Hozzáfűzte, mostanra gyakorlatilag megszűnt a közvetlen piaci értékesítésű lakások építése, mert az ebben részt vevő építőipari vállalkozásoknak nincs pénzük, és nem is hitelképesek. Az ÉVOSZ alelnöke idén sem számít élénkülésre a lakáspiacon, tekintettel arra, hogy az előre kötött szerződések állomány nem mutat fellendülést. Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint a jelenlegi szintről már nem esik vissza a lakásépítés, vagyis már elérte a mélypontot, jelenleg pedig a készpénzes vevők „eltartják a piacot”. Hozzátette: még egy-két évig nem várható nagy fellendülés a lakásépítések területén, és a későbbi emelkedés is nagyon lassú lehet. A szakértő úgy véli, a lakáspiac élénküléséhez be kell hogy induljon a lakáshitel piac, javulni kell a fogyasztói bizalomnak, a jövőbe vetett hitnek, hogy az emberek hitelt merjenek felvenni.

Suppan Gergely hozzátette: az államilag támogatott lakáshitel konstrukciók csak árnyalatnyit javíthattak a helyzeten, mivel az állami kamattámogatást egy szűkebb rétegre szabták; a piac fellendítéséhez alacsonyabb kamatok kellenének.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!