Helyi gazdaság

2013.02.22. 15:43

PSZÁF: tovább zsugorodott a magyar biztosítási piac

Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) - A magyarországi biztosítási piacon az életbiztosítások díjbevétele csökkent, de jó jel, hogy megállt a pénzkivonás a befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosításokból, a nem életbiztosítások pedig a korábbi trendnek megfelelőn zsugorodtak - állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gyorsjelentése, amely a hatóság honlapján érhető el péntektől.

Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) - A magyarországi biztosítási piacon az életbiztosítások díjbevétele csökkent, de jó jel, hogy megállt a pénzkivonás a befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosításokból, a nem életbiztosítások pedig a korábbi trendnek megfelelőn zsugorodtak - állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) gyorsjelentése, amely a hatóság honlapján érhető el péntektől.A múlt év negyedik negyedévében a unit-linked biztosításokba az előző negyedévhez képest 34 százalékkal több, 67 milliárd forint áramlott. Ugyanakkor a szolgáltatások - a pénzkivétel - összege csak 50 milliárd forint volt. A negyedéves hozam 3,5 százalékot - 32,7 milliárd forintot - tett ki. A hagyományos életbiztosításokból ugyanakkor folytatódott a kivonás.

A nem életbiztosításoknál a tavalyi díjbevétel a 2004. évi szintre süllyedt, az éves csökkenés 2008 óta folyamatosan 1,3 százalék.

A költséghányad növekedése megállt a nem életbiztosításoknál a tavalyi negyedik negyedévben. A 38,5 százalékos költséghányadból 13,5 százalékpont a jutalékhányad. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) jutaléka befolyásolja alapvetően a költségeket. Miután ez 14 százalékról 12 százalékra esett, megnyílt az út a generális költségcsökkenés előtt - jegyzi meg a gyorsjelentés.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!