Helyi gazdaság

2013.02.19. 17:58

Mesterházy: adót akarunk emelni a gazdagoknak

Budapest, 2013. február 19., kedd (MTI) - Az MSZP elnöke szerint az igazságosság, az esélyegyenlőség és a szolidaritás értékei köré épül a szocialisták készülő választási programja, amelynek része egy olyan többkulcsos személyi-jövedelemadó, amelyben a gazdagok több terhet fizetnek.

Budapest, 2013. február 19., kedd (MTI) - Az MSZP elnöke szerint az igazságosság, az esélyegyenlőség és a szolidaritás értékei köré épül a szocialisták készülő választási programja, amelynek része egy olyan többkulcsos személyi-jövedelemadó, amelyben a gazdagok több terhet fizetnek.Mesterházy Attila erről kedden az MSZP szociálpolitikai célkitűzéseit tartalmazó vitaanyag budapesti bemutatóján beszélt. Hangsúlyozta: Magyarországnak baloldali fordulatra van szüksége, mert a konzervatív társadalompolitika megbukott azzal, hogy magára hagyott hárommillió szegény sorsú embert.

"Mi nem elitcserét akarunk, hanem politikaváltást" - fogalmazott az ellenzéki politikus, hozzátéve, nem a miniszteri székek kedvéért óhajtják a hatalmat, hanem - mint mondta - azért, hogy Magyarországon egyetlen gyermek se éhezzen, és ne kelljen millióknak napi szinten küzdeniük a megélhetésért.

Az MSZP elsődleges célja ezért a nyomor és a szegénység enyhítése lesz kormányra kerülése után. Mesterházy Attila aláhúzta ugyanakkor, hogy ehhez mindenkinek sokat kell dolgoznia, mert nincs csodafegyver és nincsenek messiások sem, vagyis olyan politikusok, akik minden problémát megoldanak egy csettintésre.

A szocialisták évről évre javuló helyzetet tudnak ígérni, egy olyan rendszert, ahol a nagyobb szükségben élők több támogatást kapnak, míg a bőségben élőktől szélesebb felelősségvállalást várnak - fejtette ki, megjegyezve: a jelenlegi kormány tevékenységének előnyeit csak egy szűk réteg élvezi, a Fidesz pedig tévesen gondolja, hogy az ő jólétük "szépen lecsorog" majd a társadalom többi szintjére is.

Mesterházy Attila a helyes megoldásnak azt tartja, ha szociálpolitikai eszközökkel kapaszkodókat nyújtanak azoknak, akik önmaguktól nem képesek felzárkózni. Szerinte nem igaz továbbá az sem, hogy az egyenlőtlenség csökkentése visszavetné a gazdasági növekedést, sőt úgy gondolja, a szociálpolitika képes növelni a gazdaság teljesítményét, az emberek boldogságérzetét.

Az MSZP célja továbbá a foglalkoztatás növelése, mivel a szegénység alapja a munkahelyek hiánya, - folytatta az ellenzéki vezető, aki szerint nem igaz, hogy az emberek általában ne akarnának dolgozni.

Mesterházy Attila beszámolója szerint a szocialisták programjukban emellett megoldást kínálnak majd például a gyermekszegénység csökkentésére, a gyermekvállalás segítésére, továbbá a lakhatási problémákra és a romaintegrációra is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!