Helyi gazdaság

2013.02.25. 14:19

Meghirdették a román posta privatizációját

Bukarest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - A román kormány meghirdette hétfőn a posta privatizációját: az állam 51 százalékos többségi részvénycsomagot bocsát áruba.

Bukarest, 2013. február 25., hétfő (MTI) - A román kormány meghirdette hétfőn a posta privatizációját: az állam 51 százalékos többségi részvénycsomagot bocsát áruba.

A román távközlési miniszter által közölt ütemterv szerint március 11-étől lehet megvásárolni a privatizációs dossziét a minisztérium székhelyén 50 ezer euróért.

A befektetők - akik csak jogi személyek lehetnek - április 11-ig tehetnek ajánlatot, amelyben jelzik részvételi szándékukat a liciten. Az ajánlatnak különböző garanciákat is tartalmaznia kell, így a potenciális befektetőknek 9,48 millió lej (2,16 millió euró) garanciapénzt kell felmutatniuk, de bizonyítaniuk kell azt is, hogy rendelkeznek legalább minimum 150 millió euróval. A román kormány ezekkel a feltételekkel azt akarja megelőzni, hogy komolytalan beruházók jelentkezzenek, miután tavaly hasonló okok miatt meghiúsult az Oltchim vegyipari üzem eladása.

Az ajánlatokat a román hatóságok április 11-én bontják fel, amikor várhatóan kiválasztják azokat a pályázókat, akik részt vehetnek egy második privatizációs szakaszban. Ennek pontos ütemtervét a minisztérium a későbbiekben közli azokkal, akik részvételi jogot nyernek, és végleges ajánlatot tehetnek a vállalat többségi részvénycsomagjának a megvásárlására, ami tőkeemelés révén történik meg.

A román posta Romániában a legnagyobb hasonló profilú cég, 7100 fiókkal rendelkezik országszerte, alkalmazottainak száma eléri a 32 ezret. 2011-ben a posta üzleti forgalma 1,26 milliárd lej (288,3 millió euró) volt, vesztesége 182,9 millió lej (41,8 millió euró), 50 százalékkal több az előző évinél. A vállalatnak összesen 556,9 millió lej (127,4 millió euró) adóssága volt 2011 végén. A román állam jelenleg 75 százalékos részvénycsomagot birtokol a vállalatban.

A román kormány vállalta a veszteségesen működő állami vállalatok privatizációját, ami az egyik meghatározó feltétele annak, hogy Románia sikeresen lezárja az idén a Nemzetközi Valutaalappal 2011-ben megkötött, 5,2 milliárd eurós, többoldalú nemzetközi, elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában