Helyi gazdaság

2013.02.21. 13:34

Mabisz: a biztosítók díjbevétele több mint 6 százalékkal esett vissza tavaly

Budapest, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Tavaly 768 milliárd forint díjbevétel folyt be a magyarországi biztosítótársaságokhoz, ami több mint 6 százalékos csökkenés az előző évhez képest. 2011-ben ennél kisebb mértékben, 2,8 százalékkal esett a befolyó díjak összege.

Budapest, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - Tavaly 768 milliárd forint díjbevétel folyt be a magyarországi biztosítótársaságokhoz, ami több mint 6 százalékos csökkenés az előző évhez képest. 2011-ben ennél kisebb mértékben, 2,8 százalékkal esett a befolyó díjak összege.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön tette közzé előzetes adatait a biztosítók tavalyi évéről. A szövetség kiemeli: felgyorsult 2012-ben a biztosítási piac zsugorodása; a nem-élet ágban elsősorban az átlagdíjak mérséklődésének hatása érvényesült, az életbiztosítási területen az állományok jelentős visszaesése okozta a bevételek apadását.

A biztosítási szerződések száma 2012-ben több mint 140 ezerrel csökkent, így év végén 10,8 millió szerződést kezeltek a hazai biztosítók.

A biztosítási termékek iránti keresletet alapvetően korlátozza, hogy továbbra is mélyponton van a lakásépítés, és az új autók piaca sem tud lényegesen elmozdulni a 2011-es, rendkívül alacsony bázisról. Ugyanakkor az életbiztosítási üzletágban változatlanul az látszik, hogy az ügyfelek jelentős része továbbra is kénytelen mobilizálni megtakarításait - összegezte az eredményeket a közlemény szerint Molnos Dániel, a Mabisz főtitkára. Az életbiztosítási szerződésekre befolyt 398,8 milliárd forintnyi díj több mint 9 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 439,8 milliárd forinttól. A vegyes életbiztosítások 2012-es záró állománya közel 80 ezerrel, 549 ezer darabra csökkent, ebben a szegmensben a 2012-es kifizetés 120 milliárdos nagysága közel másfélszerese volt a 82 milliárdos díjbevételnek.

A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele 2012-ben 369 milliárd forintot tett ki, ami 3 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A vállalati vagyonbiztosítások átlagdíjának növekedése nem érte el az infláció mértékét - derül ki a közleményből.

A Mabisz kifejti: lassult a környező országokhoz képest alacsonynak számító gépjármű-biztosítási termékek átlagdíjának mérséklődése. A casco 82 100 forintos átlagdíja 8,4 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) átlagos díja 19 600 forint volt 2012 végén, ami töredéke az európai uniós átlagnak.

"Bár az összesített díjbevételeket nem befolyásolja jelentősen, mégis örvendetesnek mondható, hogy olyan korszerű biztosítási termékek, mint a jogvédelem- vagy a kezességbiztosítás, ebben az időszakban jelentős bővülést tudtak elérni. Az utóbbi díjbevétele egy év alatt csaknem megháromszorozódott" - emelte ki a Mabisz főtitkára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!