Helyi gazdaság

2013.02.01. 14:26

Fazekas: az Agrya programok segítik a helyi termékek előállítását és értékesítését

Budapest, 2013. február 1., péntek (MTI) - Az élelmiszer-forgalmazásban a helyi termelésből származó értékesítés aránya már 10-12 százalék, miközben a magyar élelmiszerek aránya a belső értékesítésben 70 százalékról 75 százalékra nőtt - mondta a vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, egy szakmai fórumon.

Budapest, 2013. február 1., péntek (MTI) - Az élelmiszer-forgalmazásban a helyi termelésből származó értékesítés aránya már 10-12 százalék, miközben a magyar élelmiszerek aránya a belső értékesítésben 70 százalékról 75 százalékra nőtt - mondta a vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, egy szakmai fórumon.A fiatal gazdák tevékenysége nélkül nem képzelhető el a magyar mezőgazdaság fejlődése - hangoztatta Fazekas Sándor a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - Agrya által szervezett Vesd bele magad program évértékelő konferenciáján. Elmondta: a családi gazdaságok számára a közvetlen értékesítésen keresztül megnyílt a magyar élelmiszerpiac, amelynek sok eredménye közül kiemelendő a békéscsabai példa, ott 150 kolbászkészítő manufaktúra működik.

A helyi termelésből származó értékesítés folyamatát segítő intézkedések közül első helyen a szabályozás egyszerűsítését említette a miniszter, amely például lehetővé tette, hogy egy családi ház melléképületében is lehet élelmiszer feldolgozásba kezdeni. Egy másik szabálymódosítás a piaci árusítást egyszerűsítette, így a település megyéjében 40 kilométeres körzetben és a fővárosban lehetővé vált a helyi élelmiszertermékek értékesítése, ezt példázza a Kossuth téren jelenleg is minden pénteken működő árubemutató és piac.

Harmadikként említette Fazekas Sándor a helyi termékek értékesítésének bekapcsolását a gyermekétkeztetésbe és a vendéglátásba, ami azt jelenti, hogy a közvetlenül a helyi termelőktől vásárolhatnak például a gyermekétkeztetési intézmények.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a természet világának megismerése egyre nagyobb szerepet kap a magyar oktatásban, a 2006-ban indult zöld óvoda programhoz több mint 500 intézmény csatlakozott, s az ökoiskolák száma is hasonló.

Az idei Vesd bele magad program keretében a kisiskolás gyerekek vetőmagot kapnak, hogy azt otthon, a saját konyhakertben elvessék, majd a terméket a család felhasználja, elfogyassza. A vetőmagosztás célja, hogy felhívják a gyerekek figyelmét, miszerint a friss élelmiszerek, zöldségek különösen nagy anyagi befektetés nélkül, otthon is előállíthatók.

Az általános iskolákat egy-egy fiatal gazdálkodó segíti, ha szakmai támogatásra van szükségük. A szövetség már 2011-ben létrehozott egy weboldalt a www.vesdbelemagad.hu címen, ahol a növényekkel kapcsolatosan termesztési információkat helyeztek el a gyerekek számára is érthető formában. A weboldalon keresztül szakemberektől is lehet kérdezni.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!