Helyi gazdaság

2013.02.07. 14:11

Csepreghy: Magyarország koncentráltabban használná fel az uniós fejlesztési forrásokat 2014-2020-ban

Budapest, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - Magyarország a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszakban a mostaninál koncentráltabban kívánja felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat - hangsúlyozta Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár csütörtökön a Regionális Fejlesztési Holding valamint a Piac és Profit közös konferenciáján, Budapesten.

Budapest, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - Magyarország a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszakban a mostaninál koncentráltabban kívánja felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat - hangsúlyozta Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár csütörtökön a Regionális Fejlesztési Holding valamint a Piac és Profit közös konferenciáján, Budapesten.Elmondta: a majd rendelkezésre álló keret 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre, 40 százalékát pedig ágazati fejlesztésekre szeretné Magyarország fordítani.

Csepreghy Nándor jelezte: minden tagországnak vállalást kell tenni az Európa 2020 stratégia megvalósítására, és ezek mentén kell a saját fejlesztéspolitikai rendszerét működtetnie. Magyarország az Európa 2020 stratégiára a Nemzeti Reform Programmal válaszolt, a következő fejlesztési időszakra az operatív programokat ennek megfelelően kell kialakítani.

A helyettes államtitkár előadásában rámutatott arra, hogy az Európai Unióban a következő fejlesztési időszak pénzügyi keretösszegének megállapítása mellett folynak a tárgyalások a felhasználás mikéntjéről is, és csak ezek után kerülnek elő az intézményrendszerrel kapcsolatos kérdések.

A konferencián Csepreghy Nándor tájékoztatást adott a jelenlegi, 2007-2013-as európai uniós fejlesztési időszak állásáról. Kiemelte, hogy a Magyarország számára ez idő alatt rendelkezésre álló 8200 milliárd forint fejlesztési forrás 85 százalékát az Európai Bizottság, 15 százalékát a hazai társfinanszírozás biztosítja. Magyarország a teljes keretösszeg 95 százalékát pályázatokkal már lefedte, a fennmaradó 5 százalék szabad forrásra, mintegy 188 milliárd forintra pedig hamarosan újabb pályázatok jelennek meg.

Az idén még 1097 milliárd forint forrást kell a pályázóknak odaítélni a teljes 7 éves keret lekötéséhez - tette hozzá.

A kifizetésekről Csepreghy Nándor elmondta: 2013-ban 1500 milliárd forintot, 2014-ben és 2015-ben évente 1700 milliárd forintot kell fizetni a 2007-2013. évi teljes keret elköltéséhez.

A 2007-2013. évi európai uniós források felhasználásának gyorsításáról elmondta, hogy a kormányváltást követően egyszerűsítették és gyorsították a pályázati rendszert, a kifizetéseket. A példák között említette többi között a szállítói előleg bevezetését, az állami szférának szóló önerő alap létrehozását.

Kérdésre válaszolva Csepreghy Nándor elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztérium letette a kormány asztalára az operatív programok szerkezetére, prioritására vonatkozó javaslatát. A kormányzati elfogadást követően várhatóan ez év tavaszán társadalmi vitára bocsátják. Ha ezt követően kialakul a kormányzati állásfoglalás az operatív programok szerkezetéről, és azon belül a prioritási tengelyekről, azt majd az Európai Bizottság is áttekinti, és azt fogja mérlegelni, hogy ezek hogyan támogatják az Európa 2020 stratégia célkitűzések megvalósulását. Ha az Európai Bizottság ezt visszaigazolva látja, akkor elfogadja, ha nem, akkor változtatást kér a tagállamtól - tette hozzá.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!