Helyi gazdaság

2013.01.30. 12:08

NFM: folytatódik a közlekedési eljárások egyszerűsítése

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) javaslatai alapján legkésőbb az idei év végéig tizennyolc közlekedési hatósági, igazgatási eljárásban csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztratív terhei, három energetikai tárgyú eljárás egyszerűsítése pedig már tavaly megtörtént - közölte a tárca szerdán.

Budapest, 2013. január 30., szerda (MTI) - A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) javaslatai alapján legkésőbb az idei év végéig tizennyolc közlekedési hatósági, igazgatási eljárásban csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztratív terhei, három energetikai tárgyú eljárás egyszerűsítése pedig már tavaly megtörtént - közölte a tárca szerdán.Az NFM, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és a Nemzeti Közlekedési Hatóság konzorciumi formában valósítja meg közlekedési és energetikai jogszabály-egyszerűsítési, tananyag-fejlesztési és képzési feladatokat tartalmazó projektjét, amely az Új Széchenyi Terv forrásaiból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt márciusban az ügyintézők képzésével lép új szakaszba - ismerteti az NFM közleménye.

A tárca emlékeztet: ettől az évtől országosan egységes eljárásrendben, egységes határidőkkel intézhető a gáz- és villanymérők átírása. A szolgáltatóknak a korábban akár 30 napos időtartam helyett a bejelentés kézhezvételét követően 8 napon belül el kell végezniük a helyszíni ellenőrzést. Az új fogyasztó a korábbi bejelentésével egyidejűleg, ugyanazon a formanyomtatványon jelezheti szerződéskötési igényét. Az évente több mint 800 ezer átírás egyszerűsítése 200 millió forint megtakarítást jelenthet a felhasználóknak.

Csökkentek a nagycsaládos gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terhek is. A rendelkezések már nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását, a kedvezményezetteknek csak az esetleges változásokat kell bejelenteniük. A módosítások értelmében januártól a kérelem az év során bármikor benyújtható. Az új formanyomtatványon nem kell feltüntetni a kérelemhez kötelezően mellékelendő számlán már szereplő adatokat. Az eljárás egyszerűsítése mintegy 320 ezer főt érint.

Idén októbertől egyszerűbb eljárásban lesz intézhető egyebek mellett a jogosítvány elvesztésének bejelentése, az elveszett rendszám pótlása vagy a gépkocsik forgalomból való ideiglenes kivonása. Megszűnik az ideiglenes vezetői engedély, a lejárt érvényességű forgalmit az ellenőrzéskor nem veszik el a helyszínen. Az állampolgárok számára kedvező módon változik a járművek kötelező felelősségbiztosításának igazolása is. A mozgáskorlátozottak a jövőben gyorsabban pótolhatják parkolási igazolványukat - közölte az NFM.

A minisztérium a járművek forgalomba helyezéséhez és a műszaki adatváltozások bejelentéséhez kapcsolódó további négy közlekedési hatósági eljárás egyszerűsítésén dolgozik. A könnyítéseket megalapozó jogszabály-változásokkal a tárca február végéig elkészül.

A következő szakaszban az ország kilenc pontján komplex képzéseket tartanak az egyszerűsítésekről a közlekedési eljárásokban érintett kormányhivatalok és hatóságok 700 munkatársának. Az ügyintézők teljes körű tájékoztatást kapnak a változásokról, így a jogszabályi lehetőségekkel élve gyorsabban és rugalmasabban tudják majd kiszolgálni az ügyfeleket - írja közleményében az NFM.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!