Helyi gazdaság

2013.01.21. 12:43

KBC: átrendeződik az intézményi befektetői piac

Budapest, 2013. január 21., hétfő (MTI) - A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalmának két év alatt bekövetkezett 60 százalékos visszaesésében szerepe van annak is, hogy jóval kevesebb az intézményi befektető a BÉT-en, sokat fogyott az alapkezelői, vagyonkezelői megbízások száma és megbízásonkénti értéke is a KBC Securities brókerház elemzése szerint.

Budapest, 2013. január 21., hétfő (MTI) - A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalmának két év alatt bekövetkezett 60 százalékos visszaesésében szerepe van annak is, hogy jóval kevesebb az intézményi befektető a BÉT-en, sokat fogyott az alapkezelői, vagyonkezelői megbízások száma és megbízásonkénti értéke is a KBC Securities brókerház elemzése szerint.A társaság hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja: az új piaci helyzetben a költséghatékonyság kerül a középpontba, amely átformálja a piaci kapcsolatokat, s végső soron csökkentheti a tőzsdetagok számát a BÉT-en.

Az intézményi megbízások által generált tőzsdei forgalom átlagosan 30 százalékos csökkenése és a hazai szakmai befektetők által kezelt vagyon olvadása miatt zsugorodott tavaly az intézményi befektetői piac. Az alapkezelői piacról a 2011-es magánnyugdíjpénztári vagyonátadás miatt mintegy 300 milliárd forint értékű részvénybefektetés távozott. Kevesebb pénz áramlott be 2012-ben a jelentős értékpapír-portfoliót kezelő életbiztosításokba is, a féléves díjbevétel csaknem 20, míg a háromnegyedév végi csaknem 10 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban - közölte a KBC Securities.

A brókercég felhívta a figyelmet arra is: mivel a tőzsdei forgalom és a vállalati tranzakciók visszaesése a közép-európai régió egészére jellemző, néhány neves külföldi pénzintézet már bejelentette, hogy leépíti a térségben a tőzsdei szolgáltatásokkal és vállalati finanszírozással foglalkozó üzletágát.

A KBC Securities szerint nagy kihívások előtt állnak a kisebb magyar értékpapírcégek is.

"Nem lenne meglepő, ha akár harmadával csökkenne a következő időszakban a tőzsdetagok száma a BÉT-en, ugyanakkor a tőzsdéről távozó brókercégek egy része megmarad mint szolgáltató, csak egy nagyobb cégen keresztül csatlakozik majd a BÉT-hez" - idézi a közlemény Körmöczi Dánielt, a KBC Securities intézményi üzletágának igazgatóját. Szerinte a piacon maradó értékpapírcégek olyan komplex és költséghatékony szolgáltatással erősíthetik pozícióikat, amelynek igénybe vétele megfelelő alternatívát jelent az ügyfeleik megtartására törekvő, de az önálló tőzsdei kereskedést feladó cégek számára.

Az átrendeződő piacon a csökkenő BÉT-forgalom miatt felértékelődik a nemzetközi tőzsdékhez kiépített közvetlen kapcsolat. Változnak a professzionális befektetőktől érkező kereskedési megbízások célpontjai is. A KBC Securities tapasztalata szerint nő az érdeklődés a balti piacok iránt és egyre többen nyitnak olyan egzotikusnak számító, korábban kevéssé népszerű piacok felé, mint az orosz és a török.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!