Helyi gazdaság

2013.01.28. 13:55

Hétmilliárd dollár kártérítést követel Ukrajnától az orosz Gazprom gázvállalat

Kijev, 2013. január 28., hétfő (MTI) - A Gazprom orosz gázipari cég hétmilliárd dollárt követel az ukrán Naftohaz vállalattól szerződésszegés címén, amiért tavaly mintegy 16 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt vásárolt tőle - adta hírül hétfőn az ukrán sajtó.

Kijev, 2013. január 28., hétfő (MTI) - A Gazprom orosz gázipari cég hétmilliárd dollárt követel az ukrán Naftohaz vállalattól szerződésszegés címén, amiért tavaly mintegy 16 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt vásárolt tőle - adta hírül hétfőn az ukrán sajtó.

A Naftohaznál a Kommerszant Ukraina című lapnak megerősítették a hírt, leszögezve, hogy nem hajlandók kifizetni a követelést. Arra hivatkoznak, hogy a megvásárolandó gázmennyiség csökkentéséről előre tájékoztatták a Gazpromot, a megérkezett szállítmányokat pedig időben és hiánytalanul kifizették.

Az ukrán gázvállalat szerint Moszkva ezzel a lépéssel próbál nyomást gyakorolni Kijevre a gázárról és egyéb vitás kérdésekről folyó tárgyalások közepette.

Az újság szerint Ukrajna 2012-ben összesen 32,9 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországból, ebből 24,9 milliárd köbmétert a Naftohaz, 8 milliárd köbmétert pedig Dmitro Firtas Ostchem Holding nevű vállalata. A Gazprom ugyanakkor arra hivatkozik, hogy a 2009-ben megkötött orosz-ukrán gázmegállapodás alapján Ukrajnának évi 52 milliárd köbméter földgázt kell megvásárolnia, amit legfeljebb 20 százalékkal, azaz 42 milliárd köbméterre csökkenthet, különben a "take-or-pay" elv lép életbe, ami alapján ki kell fizetnie a nem megvásárolt gáz árát is. A tavalyi év utolsó negyedében Kijev ezer köbméterenként 430 dollárt fizetett a Gazpromnak a földgázért. A követelt kártérítéssel tehát a lap számításai szerint a Naftohaznak mintegy 16 milliárd köbméternyi földgáz árát kellene még kifizetnie.

2009-ben, a szerződés megkötésekor egyedül a Naftohaz kereskedett a Gazprommal, Firtas vállalata 2011 áprilisában kapott engedélyt az ukrán vezetéstől arra, hogy közvetlenül vásároljon földgázt Oroszországtól. Arról azonban sem a Gazpromnál, sem a Naftohaznál nem válaszoltak a lapnak, hogy az Ostchem becsatlakozásakor változtattak-e a 2009-es szerződésben foglalt feltételeken.

A Naftohaz mindenesetre azt állítja, hogy a jelenleg érvényben lévő megállapodás alapján, ha kellő időben előre értesítik az orosz felet, joguk van az évi gázbehozatalt 33 milliárd köbméterig csökkenteni.

Szakértők úgy vélik, hogy a Gazprom perre aligha viszi az ügyet Kijevvel. Esélyes ugyanis, hogy Ukrajna nemzetközi bíróságon megnyeri a pert. Erre már precedenst teremtett a német RWE vállalat, amelytől 500 millió dollárt követelt a Gazprom ugyancsak "take-or-pay" elven, a bíróság azonban a német cég javára döntött.

- MTI, Kovács Andrea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!