Helyi gazdaság

2013.01.15. 18:30

Ellenzéki egyeztetés - Méltányosabb közteherviselést akarnak a résztvevők

Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) - A jelenleginél méltányosabb közteherviselést tartanak szükségesnek az ellenzéki egyeztetések résztvevői. Keddi megbeszélésükön egyetértettek az egykulcsos személyijöveledem-adózás megszüntetésében, az adókulcsokról és a különadók kivezetésének ütemezéséről viszont - főként az MSZP és a Demokratikus Koalíció véleménykülönbsége okán - nem jutottak megállapodásra.

Budapest, 2013. január 15., kedd (MTI) - A jelenleginél méltányosabb közteherviselést tartanak szükségesnek az ellenzéki egyeztetések résztvevői. Keddi megbeszélésükön egyetértettek az egykulcsos személyijöveledem-adózás megszüntetésében, az adókulcsokról és a különadók kivezetésének ütemezéséről viszont - főként az MSZP és a Demokratikus Koalíció véleménykülönbsége okán - nem jutottak megállapodásra.A szocialista párt, a DK, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt részvételével folytatódtak az ellenzéki pártok gazdaságpolitikai egyeztetései. Az MSZP által kezdeményezett tárgyalásoktól az LMP és a 4K! a kezdetektől távol marad, míg az Együtt 2014 csak a közjogi kérdésekről folyó megbeszéléseken vesz részt, a szakpolitikai programok megvitatásában nem.

Varju László, a DK pártigazgatója a keddi egyeztetés után újságíróknak elmondta: egyetértettek abban, hogy az Orbán-kormány gazdasági kormányzásának kudarca jelentős részben a közteherviselés elhibázott átalakításából fakad, ezért gyökeres adópolitikai fordulatra van szükség. Konszenzus alakult ki arról, hogy az egykulcsos adót nem szabad fenntartani, és arról is, hogy részben a vállalkozások egyes csoportjaira kivetett különadók okozzák a gazdasági stagnálást, az országgal szembeni bizalomhiányt és a befektetések visszaesését.

Szintén a négy párt közös álláspontja, hogy a tranzakciós illetéket a jelenlegi formájában meg kell szüntetni, és tranzakciós adót csak a nagy összegű, spekulatív pénzmozgásokra szabad kivetni, illetve hogy szükséges a készpénzforgalom visszaszorítása és az elektronikus fizetések elterjedésének ösztönzése.

A keddi tárgyaláson ugyanakkor nem jutottak egyezségre az adóprogresszió mértékéről, a különadók kivezetésének üteméről, a gyermekvállalás adórendszeren belüli támogatásáról és az örökösödési illeték szükségességéről.

Az MSZP-delegációt vezető Kákosy Csaba - a Gyurcsány-kormány korábbi gazdasági minisztere - elmondta: a gazdaságpolitikai programjukban háromkulcsos személyi jövedelemadót (szja) javasló szocialisták növelnék a kiskeresetűek nettó jövedelmét, a közepes keresetűek adóterhelésén nem változtatnának, a gazdagokra viszont több terhet raknának.

A DK - amint arról Bauer Tamás alelnök a sajtótájékoztatón beszámolt - lényegében a Bajnai-kormány szja-rendszeréhez térne vissza, két kulcsot tervez, a legkisebb jövedelműeknek pedig adómentességet biztosítana.

Véleménykülönbség volt a különadók jövőjéről is. A DK mielőbb megszüntetné őket, míg az MSZP az államháztartás helyzetétől tenné függővé a kivezetésüket.

Kérdésre válaszolva Bauer Tamás arról is beszámolt, hogy pártja a 20 millió forintnál nagyobb örökségeknél visszaállítaná az örökösödési illetéket. Kákosy Csaba ezzel szemben azt közölte, hogy a szocialisták tervei között ez nem szerepel.

Az ellenzéki gazdaságpolitikai egyeztetések két hét múlva folytatódnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!