Helyi gazdaság

2013.01.17. 08:46

A Mal bízik a megállapodásban az áramszolgáltatóval

Budapest, 2013. január 16., szerda (MTI) - A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója szerint folyamatosak a tárgyalások az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel és az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-vel, bíznak a megállapodásban.

Budapest, 2013. január 16., szerda (MTI) - A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója szerint folyamatosak a tárgyalások az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel és az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-vel, bíznak a megállapodásban.Bakonyi Zoltán annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek szerdán, hogy az Index és a portfolio.hu hírportál szerint újabb környezeti katasztrófával fenyeget a Mal Zrt., amennyiben január végén lekapcsolják az áramhálózatról. Az Index tudósítása szerint a Malnak tavaly decemberben lejárt az áramkereskedelmi szerződése, új kereskedőt pedig mindeddig nem sikerült találnia, aminek következtében a hónap végén a területileg illetékes E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. hálózati társaságnak le kell kapcsolnia az iparvállalatot.

Bakonyi Zoltán kiemelte, az áramszolgáltató a katasztrófát követően példamutatóan kiállt a timföldgyár mellett, ezért reményét fejezte ki, hogy megtalálják a legjobb megoldást. A Mal vezérigazgatója szerint a társaság életében teljesen normális dolog a szolgáltatói szerződések megújítása. Hozzátette: a megállapodás társadalompolitikai célokat szolgál, és biztosítja a több ezer munkahely megtartását.

Mező Csaba, az E.ON hálózati igazgatója a portfolio.hu-nak elmondta: levélben kérte az E.ON-t a Mal Zrt., hogy január végével ne szüntesse meg az iparvállalat energiaellátását. Az alumíniumgyártó érvelése szerint a lépés több tízmilliárdos kárral, illetve környezeti katasztrófával járna, és az üzem működésének azonnali ellehetetlenülését okozná, egyebek mellett azért, mert befagynának a cég által alkalmazott alapanyagok. Az E.ON hálózati igazgatójának elmondása szerint amennyiben a Mal nem képes leszerződni egy áramkereskedővel, akkor január 21-én el kell indítaniuk a lekapcsolási folyamatot. Az ajkai timföldgyár a 2010-es vörösiszap-katasztrófát követően került nehéz helyzetbe, azóta likviditási problémákkal küzd. Korábban a Malt ipari gőzzel ellátó Bakonyi Erőmű jelezte, hogy a Mallal szemben felhalmozódott követelései miatt veszélybe került az erőmű működése, és ezzel Ajka városának távhőellátása is. Az erőmű, illetve a vele szemben felhalmozott adósság kezelésére a kormány decemberben rendkívüli intézkedésként 1,7 milliárd forintot csoportosított át. A kormány ugyanebben a hónapban döntött arról is, hogy a csődtörvény további három paragrafusát is alkalmazni kelljen a Malra. Ezek azt rögzítik, hogy a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet - vagy az általa működtetett létesítmények - nemzetbiztonsági védelem alá esnek, továbbá a társaság honvédelmi, rendvédelmi, haditechnikai, energiaellátási szempontból nemzetközi vagy országos jelentőségű, illetve a lakosság közműszolgáltatással való ellátása szempontjából stratégiailag kiemelt közszolgáltatást lát el.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!