Helyi gazdaság

2012.12.03. 08:54

Zárószavazás előtti módosító a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez

Budapest, 2012. december 2., vasárnap (MTI) - A kormány zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be vasárnap az Áder János által korábban megfontolásra visszaküldött, a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez. 

Budapest, 2012. december 2., vasárnap (MTI) - A kormány zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be vasárnap az Áder János által korábban megfontolásra visszaküldött, a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez. A javaslat egyebek mellett módosítja a köznevelési törvényt, az államháztartásról szóló jogszabályt és az indoklás szerint rendezi a köztársasági elnök által kifogásolt szabályokat.

A módosító elhagyja a szeptember 24-én elfogadott törvényben módosított köznevelési törvény azon rendelkezéseit, amelyek szerint a háromezer főt meghaladó lakosságú települések önkormányzatai kötelesek működtetni a tulajdonukban álló - de az állami intézményfenntartó központ által fenntartott - köznevelési intézményeket. A 3 ezer főnél kisebb települések pedig önként vállalhatják az iskola működtetését.

Kimarad ebből a törvényjavaslatból a korábban elfogadott államháztartási törvény módosítása is, amely szerint az Országgyűlésnek november 30-áig egyedi határozatban kell meghatároznia a központi költségvetésről szóló törvény fejezeteinek bevételi és kiadási főösszegét és a központi költségvetés költségvetési egyenlegét.

Az eredeti szövegben szerepelt az is, hogy a kormány zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújt be, amely érintheti a költségvetési egyenleg mértékét és a központi költségvetésről szóló törvény fejezetei bevételi és kiadási főösszegeit, ha például a határozat elfogadását követően nemzetközi szervezettel megkötésre kerülő szerződésből eredő kötelezettség teljesítése miatt feltétlenül szükséges, vagy ha az Alkotmánybíróság, az Európai Unió Bírósága, illetve más bíróság az államra olyan mértékű fizetési kötelezettséget róna, amelynek teljesítésére a kiadási főösszegek nem biztosítanak fedezetet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!