Helyi gazdaság

2012.12.03. 10:13

Szigetvita - Peking: Amerika beavatkozása visszaüthet

Peking, 2012. december 3., hétfő (MTI) - Bumerángként üthet vissza, ha az Egyesült Államok törvényben mondja ki, hogy a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek az amerikai-japán biztonsági szerződés hatálya alá esnek - állapította meg az állami Hszinhua hírügynökség az amerikai kongresszus határozatát kommentáló írásában.

Peking, 2012. december 3., hétfő (MTI) - Bumerángként üthet vissza, ha az Egyesült Államok törvényben mondja ki, hogy a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri szigetek az amerikai-japán biztonsági szerződés hatálya alá esnek - állapította meg az állami Hszinhua hírügynökség az amerikai kongresszus határozatát kommentáló írásában.Az amerikai nemzetvédelmi törvénynek a 2013-es pénzügyi évre vonatkozó módosítására beadott javaslat leszögezi ugyan, hogy területi szuverenitást érintő kérdésben Washington nem foglal állást, elismeri Japán fennhatóságát a Tiaojü, japánul Szenkaku-szigetek felett. Ebből az következik: Washington kötelezettséget vállal arra, hogy amennyiben a területet katonai támadás éri, Japán védelmére kel.

Az előterjesztés szerint mindazonáltal az Egyesült Államok ellenez mindennemű kényszert, az erővel való fenyegetést és annak alkalmazását. A szenátus által csütörtökön elfogadott módosítás megerősíti, hogy az Egyesült Államok nemzeti érdeke a hajózás szabadságának biztosítása, a béke és a stabilitás, a nemzetközi jog tisztelete és az akadálytalan, jogszerű kereskedelem a térségben.

A dokumentumnak még meg kell járnia a képviselőházat, és érvénybe lépéséhez Barack Obama elnök aláírására is szükség van.

A lépést Tokióban Peking figyelmeztetéseként értékelték, amit viszont Kínában úgy fordítottak le: Washington nem akarja, hogy a szigetek körüli feszültség csökkenjen, éppen ellenkezőleg, annak fokozására törekszik a következő évben. Mindez a kínai-japán kapcsolatok további romlásának előjele - véli a Hszinhua.

Az Egyesült Államok pedig ennek következtében kevéssé lesz majd képes kihasználni a békés és virágzó Ázsia nyújtotta lehetőségeket, hiszen a jólét feltétele a béke és a stabilitás - jegyzi meg a cikk. A régióban, ahol "Kína és Japán kapcsolata romlik, s Japánnak megengedik a jelen világrend megkérdőjelezését, a militarizmust, nem lesz térségi gazdasági fellendülés" - állapítja meg a kommentár.

A szerző szerint a kínai-japán gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok megsínylik az elhúzódó vitát, s lassulni fog az amerikai gazdaság talpra állása is.

Az ázsiai országok közötti területi viták kiélezése rövidtávon kedvezhet az Ázsiába való visszatérés amerikai stratégiájának, de az együttműködés helyett a konfrontáció ösztönzése hosszú távon nem szolgálja az Egyesült Államok érdekeit - véli a Hszinhua. Hozzáteszi, az ázsiai és csendes-óceáni térség elég nagy Kína és az Egyesült Államok számára.

Az írás leszögezi: sem az Egyesült Államok szenátusa, sem a japán jobboldaliak nem változtathatnak azon a tényen, hogy a Tiaojü-szigetek Kína területének szerves részét képezik ősidők óta. Ezzel együtt - teszi hozzá - nem szabad lebecsülni Kína eltökéltségét arra, hogy megvédje szuverenitását.

- Trebitsch Péter, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!