Helyi gazdaság

2012.11.27. 16:54

Leminősítette az OTP-t a Standard & Poor s

London, 2012. november 27., kedd (MTI) - Leminősítette kedden az OTP Bankot és az OTP Jelzálogbankot a Standard & Poor s, a magyar államadós-osztályzatok múlt heti rontásával indokolva a lépést.

London, 2012. november 27., kedd (MTI) - Leminősítette kedden az OTP Bankot és az OTP Jelzálogbankot a Standard & Poor s, a magyar államadós-osztályzatok múlt heti rontásával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban bejelentette: "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a két hitelintézet hosszú futamú osztályzatát, a rövid távú "B" osztályzatot ugyanakkor megerősítette.

Az új OTP-besorolások kilátása stabil.

A Standard & Poor s pénteken ugyanilyen lépéseket jelentett be a magyar államadós-osztályzatokra is.

Az OTP-bankokkal kapcsolatos keddi minősítési lépések indoklásában a cég külön hangsúlyozza, hogy a két pénzintézet besorolásának rontása a magyar szuverén besorolások múlt pénteki visszaminősítését tükrözi.

Keddi értékelésében a Standard & Poor s megismétli: a magyar hosszú futamú államadós-osztályzatok múlt heti leminősítése a cég azon véleményét tükrözi, hogy a magyar kormány "unortodox" gazdaságpolitikai lépései, köztük a pénzügyi szektort érintő kivételes intézkedések kikezdhetik a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásait.

Az S&P szerint az OTP Bank besorolásait alátámasztja a bankcsoport erőteljes jelenléte a hazai lakossági piacon, különös tekintettel szilárd lakossági betétbázisára és a lakóingatlan-hitelek piacán betöltött vezető szerepére.

A Standard & Poor s szerint az OTP Bank jövedelemtermelő kapacitása jó, és előnyére szolgál tevékenységének "földrajzi sokrétűsége" közép- és kelet-európai, valamint oroszországi és ukrajnai jelenléte révén.

A negatív osztályzati tényezők közé sorolja ugyanakkor a hitelminősítő az OTP Bank eszközminőségének folytatódó romlását és a jövedelmezőségre nehezedő nyomást, amely a hazai tevékenységből ered. Az OTP Bankot megnövekedett hitelkockázatnak teszi ki a pénzügyi válság előtti időszakból származó, gyorsan felduzzadt kinnlevőség-portfoliója, különösen a hazai és egyes kelet-európai piacokon kihelyezett devizaalapú lakóingatlan-hitelállomány - áll a Standard & Poor s keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint kedvező ugyanakkor, hogy az eszközállomány romlásának üteme mélypontra lassult az idei harmadik negyedévben, és a tartalékok megfelelő fedezetet nyújtanak.

A Standard & Poor s megjegyzi, hogy mivel az OTP Bank eszközállományának zöme Magyarországra összpontosul, így a hitelminősítő - saját kritériumainak megfelelően - nem ad a magyar szuverén devizaadósság-besorolásnál magasabb osztályzatot a pénzintézetnek.

Ez azt tükrözi, hogy a bank - az önkormányzati szféra és a gyengébb makrogazdasági kilátások mellett - ki van téve a szuverén hitelképesség romlásának is, tekintettel az értékpapír-portfoliójában tartott magyar kötvényállományra.

Az OTP Jelzálogbanknak stratégiai jelentőségű státusa van a cégcsoportban, besorolása ezért azonos az OTP Bankéval - áll az S&P elemzésében.

A hitelminősítő szerint az OTP-osztályzatok stabil kilátása egyrészt a szuverén magyar besorolás stabil kilátását tükrözi, másrészt a Standard & Poor s azon véleményét, hogy a bank üzleti és pénzügyi profilja a következő 12 hónapban viszonylag változatlan marad.

Az S&P ugyanakkor közölte, hogy mivel a két bank besorolása a magyar szuverén devizaadósság-osztályzattal azonos, így ha ez utóbbira a hitelminősítő bármilyen negatív lépést bejelentene, annak negatív kihatása lehet az OTP-osztályzatokra is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!