Helyi gazdaság

2012.10.29. 19:22

A lengyelek és a szlovákok a leginkább takarékoskodók Közép- és Kelet-Európában

Bécs, 2012. október 29., hétfő (MTI) - A lengyelek és a szlovákok teszik félre a legnagyobb részt a fizetésükből Közép- és Kelet-Európában - mutatta ki egy, az Erste Csoport megbízásából készült felmérés.

Bécs, 2012. október 29., hétfő (MTI) - A lengyelek és a szlovákok teszik félre a legnagyobb részt a fizetésükből Közép- és Kelet-Európában - mutatta ki egy, az Erste Csoport megbízásából készült felmérés.

Az IMAS osztrák piackutató intézet 12 országra kiterjedő felmérése szerint Lengyelországban és Szlovákiában a 15 év felettiek átlagosan a havi nettó jövedelmük 15, illetve 12 százalékát takarítják meg. Ausztriában, Németországban és Csehországban 9 százalék ez az arány.

A régióban minden második lakos rendszeresen gyarapítja félretett pénzét, és kétharmaduk mondta azt a felmérésen, hogy amint van felesleges pénze, félreteszi azt. Az IMAS felmérése szerint a magyarok 44 százaléka tesz félre rendszeresen pénzt, és 78 százalékuk amint lehetősége van rá.

A térség nagy részében úgy vélik, hogy nőtt a megtakarítások jelentősége. Csak Ausztriában, Romániában és Törökországban gondolja ennek ellenkezőjét a többség. A magyarok látják a leginkább fontosnak a tartalékképzést: 85 százalékuk felelte azt, hogy nagyon fontosnak, illetve meglehetősen fontosnak tartja. Romániában 84, Lengyelországban 82, Ausztriában 70 százalék ez az arány.

Az osztrákokkal és németekkel összehasonlítva a kelet-közép-európai országok lakói kevésbé elégedettek megtakarítási képességükkel. A régió nagy részében 20-30 százalék, míg Ausztriában több mint a fele mondja elégedettnek magát. A legkevésbé az ukránok elégedettek, őket a szerbek és a magyarok követik.

A németek átlagosan 178, az osztrákok 164, a lengyelek 90, a szlovákok 83, a magyarok, horvátok, ukránok kevesebb, mint 50 eurót tesznek félre havonta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!