Helyi gazdaság

2012.08.08. 09:16

Negatív kilátást adott Görögországnak a Standard & Poor s

London, 2012. augusztus 8., szerda (MTI) - Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Görögország mélyen spekulatív államadós-besorolásának kilátását szerdán a Standard & Poor s.

London, 2012. augusztus 8., szerda (MTI) - Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Görögország mélyen spekulatív államadós-besorolásának kilátását szerdán a Standard & Poor s.

A nemzetközi hitelminősítő azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az államháztartási konszolidációs program végrehajtásának késedelmei és a görög gazdasági környezet folytatódó romlása miatt a görög kormánynak valószínűleg további külső finanszírozásra lesz szüksége még az idén, és a görög hazai össztermék (GDP) a jövő év végéig tartó időszakban az IMF/EU-programban szereplő előrejelzésnek várhatóan több mint kétszeresével zuhan.

Az S&P az európai és amerikai piaci zárások után, közép-európai idő szerint szerdán hajnalban Londonban bejelentette, hogy a negatív kilátás Görögország hosszú futamidejű szuverén kötelezettségeinek "CCC" adósosztályzatára vonatkozik. A cég egyben megerősítette a hosszú és a rövid lejáratú hazai és külső görög államadósság "CCC/C" besorolásait.

A Standard & Poor s a kilátásrontáshoz fűzött elemzésében közölte: a negatív kilátás a görög osztályzat leminősítésének lehetőségét tükrözi arra az esetre, ha a cég által várt elmaradást az IMF/EU-program által kijelölt idei deficit- és hátralékcéloktól az EU, az eurójegybank (EKB) és az IMF alkotta trojka nem fedezi új finanszírozások folyósításával vagy más módon.

Az S&P szerint az idei célok teljesítésében a konszolidációs program végrehajtásának a választásokkal kapcsolatos késedelmei, valamint a görög gazdaság romló teljesítménypályája miatt várhatók elmaradások.

A Standard & Poor s elemzői közölték azt is, hogy jelenleg érvényes előrejelzésük szerint a görög GDP-érték 2012-2013-ban összesen 10-11 százalékkal csökken az IMF/EU-programban ugyanerre az időszakra valószínűsített 4-5 százalékos visszaesés helyett.

A hitelminősítő véleménye szerint a görög gazdaságnak az IMF/EU-program előrejelzésénél mélyebb recessziója és a költségvetési helyzet ezzel járó romlása miatt nagy a valószínűsége annak, hogy a görög kormány az idei évre akár 7 milliárd eurónyi - a GDP-érték 3,7 százalékának megfelelő - további külső finanszírozást fog kérni.

Más nagy londoni házak is azt jósolták legutóbbi elemzéseikben, hogy a görög gazdaságban a hivatalos várakozásnál sokkal súlyosabb recesszió várható az idén és jövőre.

A Moody s Investors Service - a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - a görög bankrendszerről múlt héten összeállított, Londonban ismertetett új szektorelemzésében közölte, hogy a görög hazai össztermék tavalyi 6,9 százalékos zuhanása után az idén 7 százalékos, jövőre további 2,3 százalékos visszaesést vár reálértéken a görög gazdaságban.

A Moody s szerint változatlanul érdemi annak a kockázata, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből, jóllehet a hitelminősítő elemzői hangsúlyozták, hogy nem ez a központi előrejelzési forgatókönyvük.

Más nagy londoni házak viszont alapeseti prognózisaikban számolnak Görögország eurótagságának megszűnésével.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzési alapforgatókönyve például az, hogy Görögország még 2012 vége előtt távozik a valutaunióból, és jövőre valószínűleg követi Portugália, sőt esetleg Írország is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!