Helyi gazdaság

2012.08.14. 10:23

Itt az adat! Hivatalosan is recesszióban Magyarország

A második negyedévben 0,2 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest a magyar gazdaság. Éves összevetésben (naptárhatással igazítva) 1,2%-os volt a visszaesés. Az első negyedéves GDP-csökkenés, illetve az előzetes elemzői várakozások konszenzusa egyaránt -1,2%-os volt.

A második negyedévben 0,2 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest a magyar gazdaság. Éves összevetésben (naptárhatással igazítva) 1,2%-os volt a visszaesés. Az első negyedéves GDP-csökkenés, illetve az előzetes elemzői várakozások konszenzusa egyaránt -1,2%-os volt. Az előzetes szám mögött nem állnak még részletes adatok, a havi statisztikákból arra lehet következtetni, hogy az ipar, az építőipar és az agrárszektor nem tudta húzni a gazdaságot. A belső kereslet szűkössége mellett a külső kereslet is gyengül. A KSH mai közleményében még csak annyit közölt, hogy a nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált, illetve hogy az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett. Schindele Miklós, a KSH illetékes szakértője az éves 1,2 százalékos visszaesés kapcsán megjegyezte, hogy ebből néhány tizedet a mezőgazdaság hullámzó mozgása magyaráz. (Tavaly átlag feletti volt az agrárnövekedés, idén valamelyest gyengébb eredményre lehet számítani.) Schindele szavai szerint a gazdaság legnagyobb része stagnált vagy zsugorodott. 

A második negyedéves adattal két egymást követő időszakban lett negatív a negyedéves alapon számolt GDP-index, amivel teljesítjük a technikai recesszió feltételét.

Az éves index az előzetes várakozásokkal megegyezik, így a képünk a gazdaságról nemigen változott. Magyarország jelenleg recesszióban van, és a gazdaság legtöbb területén nem is igen számíthatunk arra, hogy érdemi élénkülést hoz az év hátralévő része. Ettől persze még a következő negyedévek hozhatnak néhány tized százalékos növekedést negyedéves alapon, és így a recesszióból hivatalosan akár ki is kerülhetünk. 2012 azonban így is a gazdasági visszaesés éve lesz. A rendszerváltozás átalakulási krízise óta csak a 2008-as válságban nyújtott az ideinél rosszabb teljesítményt a magyar gazdaság.

Forrás: Portfolio

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!