Helyi gazdaság

2012.07.17. 16:42

Víztőzsdét indít a FuturAqua Nyrt.

Budapest, 2012. július 17., kedd (MTI) - Vízkvóta-kereskedési portált, azaz víztőzsdét szándékozik indítani jövőre a FuturAqua Ásványvíztermelő Nyrt.

Budapest, 2012. július 17., kedd (MTI) - Vízkvóta-kereskedési portált, azaz víztőzsdét szándékozik indítani jövőre a FuturAqua Ásványvíztermelő Nyrt.

A Budapesti Értéktőzsde "B" kategóriájában jegyzett társaság vízkvótajegyzési felülete már elérhető - www.vizkvota.hu címen -, de még továbbfejlesztés alatt áll, a kereskedési rendszert jövőre tervezik elérhetővé tenni - közölte a Futuraqua kedden a tőzsde honlapján.

A víztőzsde kereskedési rendszerében a hazai és külföldi vízkutak kvótáival, tehát lekötött kapacitásaival lehet majd kereskedni. A kvóták szabályozott piaci kereskedelme lehetőséget kínál arra, hogy a befektetők a többi árupiaci instrumentumhoz hasonlóan tudják adni-venni a vizet - olvasható a vizkvota.hu oldalon.

A társaság elkötelezett, hogy magyarországi központtal indítsa meg az édesvíz kvótakereskedelmét, részt vegyen a globális ivóvízellátásban és az ahhoz kapcsolódó kereskedelemben. A FuturAqua által kimunkált és oltalom alá helyezett projekt megalapozhatja az édesvíz befektetési célú vagy akár spekulatív kereskedelmét a vállalat elvárásai szerint.

A honlap szerint a társaság a szerződéses partnerei, illetve a vagyonkezelésbe vont kútjai révén évente 250 millió liter ásványvizet adó vízbázist ér el, továbbá rendelkezik Fejér megyében egy saját, 53 millió liter/év vízkivételi kvótájú kúttal. Ezeken kívül Magyarországon három újabb kút hasznosításáról tárgyal.

A pécsi székhelyű, 92,6 millió forint jegyzett tőkéjű FuturAqua Nyrt. legutóbbi tőzsdei beszámolójából kiderül, hogy a cég termelési tevékenysége várhatóan 2012. második felében megindul, így a főtevékenységből, az ásványvíztermelésből és palackozásból az idén már bevétele származik. A társaság a 2012. január 1-jétől május 18-ig tartó időszakra vonatkozó beszámolója szerint 2,35 millió forint adózás előtti nyereséget ért el. Az időszak 960 ezer forintos üzemi veszteségét 3,31 millió forint pénzügyi nyereség javította.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!