Helyi gazdaság

2012.07.09. 08:10

Leszerelik a bankautomatákat a hazai pénzintézetek

Pontosan 100 bankjegykiadó automatával kevesebbet üzemeltet a Világgazdaságnak válaszoló 13 kereskedelmi bank, mint fél évvel korábban. A pénzkiadó készülékek száma már tavaly is elsősorban a takarékszövetkezetek fejlesztései miatt emelkedett.

Pontosan 100 bankjegykiadó automatával kevesebbet üzemeltet a Világgazdaságnak válaszoló 13 kereskedelmi bank, mint fél évvel korábban. A pénzkiadó készülékek száma már tavaly is elsősorban a takarékszövetkezetek fejlesztései miatt emelkedett. Az utóbbi három évben lelassult, majd tavaly megállt a bankjegykiadó automaták telepítése Magyarországon. Júniusban 100 pénzkiadó készülékkel működtetett kevesebbet a lapunk által megkérdezett 13 bank, mint az előző év végén. Ha a TakarékPontok 21 géppel bővülő hálózatát is figyelembe vesszük, akkor is 79 géppel kevesebbet működtetnek most, mint fél évvel korábban.

Csökkenek az automaták

A pénzkiadó automaták számának csökkenését regisztrálta a Magyar Nemzeti Bank is. Az intézmény honlapján a pénzforgalmi adatok között a chipmigrációról közzétett számok alapján, június végén 4830 bankjegykiadó működött; ami 121-gyel kevesebb a hat hónappal korábban regisztráltnál. Ez az adat – bár az összes hitelintézettől származik – ugyanúgy önbevallás alapján készült, mint lapunk összeállítása. Az ellenőrzött adat nyilvánosságra hozataláig még várni kell.

Erste szerelte le a legtöbbet

A fél év során a legtöbb, 40 pénzkiadó automatát az Erste bank szerelte le. A második legnagyobb hálózatszűkítést 25 gép leszerelésével az OTP Bank hajtotta végre. A harmadik legjelentősebb, 18 automatát érintő visszafejlesztés a K&H Banknál történt. Az MKB Bank 8, az FHB Bank 6, a CIB Bank 3, a TakarékBank 1 géppel működtet kevesebbet, mint fél évvel korábban. A TakarékPont hálózata 21, a Citibanké 1 automatával bővült.

Így az előző év végén a legtöbb, 2023 bankjegykiadó gépe az OTP Banknak volt. A második legnagyobb, 1006 tagú hálózatot a TakarékPont üzemeltette. A K&H Bank 431, az Erste Bank 429, a CIB Bank 183, a Raiffeisen Bank 139, a Budapest Bank 123 pénzkiadó automatával szolgálta ki ügyfeleit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában