Helyi gazdaság

2012.07.24. 17:58

IMF/EU-tárgyalások - Simor András: minél előbb szükség van a megállapodásra

Budapest, 2012. július 24., kedd (MTI) - (MTI) - Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint szükség van, minél előbb az EU/IMF-megállapodásra.

Budapest, 2012. július 24., kedd (MTI) - (MTI) - Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint szükség van, minél előbb az EU/IMF-megállapodásra.

A magas GDP-arányos államadósság, a relatíve magas külső adósság miatt sebezhető Magyarország a külső sokkokkal szemben - fogalmazott Simor András a monetáris tanács keddi ülését követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: az államadósság finanszírozási kockázatainak tartós mérsékléséhez szükség van arra, hogy minél előbb létrejöjjön az EU/IMF-megállapodás.

A jegybank elnöke közölte: a monetáris tanács tagjaival kedden kora délután találkozik az EU/IMF-delegáció, "s a nap végén lesz megbeszélés velem".

Simor András jelezte: "nem tudjuk, hogyan fog zárulni a tárgyalások jelenlegi fordulója, úgy tűnik, hogy ebben az első szakaszban plenáris ülésre az EU/IMF- és a magyar delegáció között nem kerül sor".

Az EU/IMF-megállapodáshoz közvetve kapcsolódik az Európai Központi Bank (EKB) állásfoglalása a tranzakciós illetékről - felelte újságírói kérdésre az MNB elnöke. Elmondta azt is, hogy az MNB előzetesen megismerte az EKB által megfogalmazott véleménytervezetet, amelyet megismertek a monetáris tanács tagjai is, és amelyet az EKB megküldött az EU 27 jegybankjának véleményezésre.

Az EKB Simor András sajtótájékoztatója után nyilvánosságra hozott véleménye szerint a pénzügyi tranzakciós illeték sérti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét, uniós harmonizáció nélküli bevezetése pedig torzulásokat okozhat a pénzügyi piacokon és a reálgazdaságban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!