Helyi gazdaság

2012.06.06. 16:37

Londoni elemzők: kedvező az MNB-törvénymódosítás halasztása

    Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. június 6., szerda (MTI) - Potenciálisan kedvező fejlemény a jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti szavazás elhalasztása - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

 

 

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. június 6., szerda (MTI) - Potenciálisan kedvező fejlemény a jegybanktörvény módosításáról szóló parlamenti szavazás elhalasztása - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

 

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi közgazdászai befektetők számára összeállított áttekintésükben úgy fogalmaztak, hogy a jegybanktörvényi módosítások elfogadása eredeti változatukban "katasztrofális" lett volna, mivel ezzel sem az euróövezeti jegybank (EKB), sem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem elégedett volna meg, és így az IMF/EU-tárgyalások sem kezdődhettek volna el.

A ház szerint úgy tűnik, hogy békülékenyebb hozzáállást eredményezett Varga Mihály kinevezése az IMF/EU-tárgyalások vezetőjévé.

A Barclays Capital londoni elemzői úgy ítélik meg, hogy a legutóbbi fejlemények nyomán "lehetségessé vált az áttörés" az IMF/EU-tárgyalások ügyében.

A tárgyalásokkal kapcsolatban más nagy londoni házak is derűlátó véleményeket hangoztattak legutóbbi elemzéseikben.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői befektetők számára összeállított, Londonban minap ismertetett legújabb helyzetértékelésükben azt valószínűsítették, hogy a hivatalos tárgyalások a valutaalappal és az EU-val júliusban, az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsának (Ecofin) június 22-én esedékes ülése után kezdődhetnek. Ez ugyan későbbi dátum lenne az eddig vártnál, de még így is lehetséges lenne a tárgyalások nyári befejezése - vélekedtek a ház londoni elemzői.

A Bank of America-Merrill Lynch szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek "nem sok haszna származna" abból, ha "túl sokáig várna" az IMF/EU-megállapodással, mivel ez potenciálisan jelentős pénzügyi instabilitás veszélyének tenné ki a magyar gazdaságot.

A ház szerint gyors IMF/EU-megállapodás esetén a kormány támogatottsága is növekedhet, tekintettel a forintárfolyam várható stabilizálódására és a hitelköltségek csökkenésére. Mindemellett az IMF/EU-program révén már jó előre biztosítani lehetne a jövő évi devizafinanszírozási igényeket, ami bővítené a kormány gazdaságpolitikai mozgásterét a 2014-es választások közeledtével.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai közölték: alapeseti forgatókönyvükben egy 18 hónapra szóló, 8 milliárd eurós elővigyázatossági hitelcsomag szerepel. A ház szerint normál piaci körülmények esetén a magyar kormány valószínűleg nem kívánna lehívni a keretből, de a kibontakozó euróövezeti válság potenciális súlyossága miatt mégis lehetséges, hogy Magyarországnak fel kell majd használnia a csomag egy részét.

Más nagy londoni házak ennél majdnem kétszer nagyobb értékű IMF/EU-csomagot valószínűsítenek, ugyanakkor szintén azzal számolnak, hogy Magyarország használni fogja az IMF/EU-keretet, ha az jóval olcsóbb finanszírozást nyújt a piacinál.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői nemrégiben összeállított prognózisukban a harmadik negyedévre jósolták a megállapodást egy 15 milliárd eurós, két évre szóló készenléti csomagról.

A ház londoni közgazdászai múlt heti újabb elemzésükben - időközben tett budapesti tájékozódó látogatásukról beszámolva - közölték: értesüléseik szerint a magyar kormány a készenléti IMF/EU-megállapodás után is azt tervezi, hogy a piacról oldja meg a finanszírozást, abban az esetben, ha a devizaadósság hozama 6 százalék alá kerül. Az IMF/EU-finanszírozás ennél olcsóbb - 4-4,5 százalék -, a magyar kormányilletékesek megítélése szerint azonban "a politikai ára" lenne magas annak, ha az ország nemzetközi szervezetek finanszírozására támaszkodna - írták budapesti tárgyalásaikról a JP Morgan elemzői.

A cég londoni szakértőinek saját véleménye szerint azonban, ha a devizaadósság hozama az IMF/EU-megállapodás ellenére is 6 százalék felett maradna külső tényezők miatt, akkor a magyar kormány valószínűleg lehívna az IMF/EU-keretből, és csak "nagyon korlátozott" devizakötvény-kibocsátást hajtana végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!