Helyi gazdaság

2012.06.20. 18:29

Londoni elemzők: az új jegybanktörvény Varga befolyását jelzi

London, 2012. június 20., szerda (MTI) - Az a tény, hogy a magyar kormány új jegybanktörvény-változatot készített, és ezt terjeszti be a parlament elé, arra vall, hogy Varga Mihálynak, a nemrégiben kinevezett IMF-főtárgyalónak "nagyobb a befolyása", mint elődjének, Fellegi Tamásnak volt - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

London, 2012. június 20., szerda (MTI) - Az a tény, hogy a magyar kormány új jegybanktörvény-változatot készített, és ezt terjeszti be a parlament elé, arra vall, hogy Varga Mihálynak, a nemrégiben kinevezett IMF-főtárgyalónak "nagyobb a befolyása", mint elődjének, Fellegi Tamásnak volt - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szakértői szerdán összeállított elemzésükben kiemelték, hogy az új tervezet sem kezeli a monetáris tanács bővítésével és a harmadik MNB-alelnök kinevezésével kapcsolatos aggályokat, viszont Orbán Viktor miniszterelnök levélben vállalna kötelezettséget arra, hogy Simor András jelenlegi jegybankelnök mandátumának végéig nem él ezekkel a változtatási lehetőségekkel.

Az Eurasia elemzőinek előrejelzése szerint ez a garanciavállalás valószínűleg megfelelő lesz az eurójegybank (EKB), az Európai Bizottság és az IMF számára, és megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások.

A ház július közepét tartja a tárgyaláskezdet legvalószínűbb időpontjának.

Varga Mihály kinevezésével kapcsolatban az Eurasia Group szakértői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a lépés "bizonyos mértékig kedvező", mivel a szakpolitikust "Fidesz-bennfentesnek tartják, olyan értelemben, ahogy Fellegi Tamást nem tekintették annak". Ez fontos azért is, mert Varga közelebb áll Orbánhoz, ami kulcsjelentőségű a miniszterelnökre gyakorolt befolyás és a tárgyalások előkészítése, illetve a tárgyalások előmozdítása szempontjából.

Korábbi elemzéseikben más nagy londoni házak is hasonló következtetésekre jutottak.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői, akik nemrégiben Magyarországon tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról befektetők számára összeállított beszámolójukban kedvező fejleménynek nevezték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihályt nevezte ki az IMF/EU-tárgyalások vezetőjévé. A Bank of America-Merrill Lynch elemzőstábja szerint ugyanis Varga Mihály "széleskörű tapasztalatokkal bír költségvetési kérdésekben".

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója a kinevezés bejelentése utáni kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Varga Mihály "gazdaságilag és politikailag nehézsúlyúnak számít, akire Orbán odafigyel", és pénzügyi körökben is jó a vélemény róla.

Az Eurasia Group szerdai elemzése szerint mindemellett Varga Mihály "személyes ösztönzői" is inkább a tárgyalások sikeres befejezését valószínűsítik. A cég elemzői szerint ugyanis - Fellegi Tamástól eltérően, aki visszatérhetett volna "szerteágazó üzleti érdekeltségeihez", ha a tárgyalások megfeneklenek - Varga karrierpolitikus, "akinek nincs hova mennie", és az esetleges kudarcot pártbeli jó hírneve is megsínylené.

A londoni City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital szintén szerdán összeállított, átfogó negyedéves felzárkózó térségi helyzetértékelésében mindazonáltal úgy vélekedett, hogy "tekintettel az eddigi vonakodásra", Magyarország esetleg csak akkor jut egyezségre egy új IMF/EU-programról, ha a piaci viszonyok romlása erre rászorítja.

A cég szerint ha azonban Magyarország megfelelő piaci viszonyokat talál az IMF/EU-tárgyalások alatt egy nemzetközi kötvénykibocsátáshoz, akkor "elvész a sürgősség érzete".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!