Helyi gazdaság

2012.05.09. 11:51

Ezért olcsóbbak külföldön a hitelek, mint nálunk

Ausztria, Románia, Németország - csak pár azon országokból ahol sokkal (de sokkal) kedvezőbb feltételek mellett juthat hitelhez a lakosság. Íme egy összehasonlítás.

Ausztria, Románia, Németország - csak pár azon országokból ahol sokkal (de sokkal) kedvezőbb feltételek mellett juthat hitelhez a lakosság. Íme egy összehasonlítás.

Aki figyeli a külföldi hitelpiacokat, tudja, hogy Magyarországon szinte rablással egyenértékű, amilyen feltételekkel hitelhez, kölcsönhöz juthat a magyar. A Portfolio.hu egy összehasonlítást közölte, amiben a kedvezőbb román és a magyar hitelezési rendszert vették gorcső alá.

Itthon a szabad felhasználású jelzáloghiteleit adja hasonló áron az OTP, mint Romániában a személyi kölcsönöket. A banki termékek árazását számos tényező befolyásolja; az adott deviza forrásköltségei, a kockázati költségek, a jegybanki alapkamat, a kereslet összetétele, vagy az általános piaci környezet. A két ország (és az OTP helyi viszonyi) között tehát úgy néz ki, épp egy ingatlanfedezet a különbség. A nagyobb bankok közül a legolcsóbb 12,86 százalékos THM-mel nyújt szabad felhasználású jelzáloghitelt, ami 1,11 százalékponttal magasabb, mint a lakáscélú hitelek legolcsóbbika. Egy 8 milliós hitelért 15 év alatt több 17,2 milliót kell visszafizetnünk.

A román hasonló díjjal árult személyi kölcsönök nagy előnye, hogy az ingatlanfedezetű hitelekhez képest alacsonyabb a kezdeti költségük. Nincs értékbecslési díj, tulajdoni lap lekérdezés, energia tanúsítvány stb., amelyeket a jelzáloghitelek nagy részénél itthon ki kell fizetni. Ezeket a kezdeti költségeket is feltüntettük a BankRáció.hu hiteladatai alapján összeállított táblázatunkban.

Mi a különbség a román és a magyar kölcsönök között?

A banki termékek árazását számos tényező befolyásolja; az adott deviza forrásköltségei, a kockázati költségek, a jegybanki alapkamat, a kereslet összetétele, vagy az általános piaci környezet. És ezek szinte mindegyikében Románia áll jobban. Az alapkamat 5,5 százalék a magyar 7 százalékpontnál tehát 1,5 százalékponttal alacsonyabb. A forint forrásköltségek a kormány intézkedései nyomán is nőnek, hiszen a lakossági állampapír vásárlások ösztönzése pénzt visz el a bankszektortól. A román gazdaság mögött ott áll az IMF, aminek köszönhetően finanszírozása kevésbé kockázatos. Az ország fizetőképtelenségére köthető biztosítás (CDS) jóval olcsóbb, mint a magyar érték, ezek mind olcsóbbá teszik a román hitelezést. Nagy különbség van az OTP piaci helyzetét tekintve is a két országban, ami teljesen más árazási politikát indokol ugyanazon termék esetében.

A végtörlesztés bejelentése után a szabad felhasználású jelzáloghitelek díjai is nőttek, de nem olyan mértékben, mint a lakáshiteleké. A két hiteltípus átlagos díjai közelebb kerültek egymáshoz az elmúlt időszakban. Korábbi cikkünben már írtunk a lakáscélú hitelek díjainak alakulásáról, az alábbi táblázat a szabad felhasználású kölcsönökre vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!