Helyi gazdaság

2012.04.25. 08:01

Orbán/Barroso - Londoni elemzők: meredeken csökkent a magyar törlesztéskockázat-biztosítási árazás, valószínű az IMF/EU-tárgyaláskezdés

London, 2012. április 24., kedd (MTI) - Meredeken csökkent a keddi londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása azokra a jelzésekre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök keddi brüsszeli találkozóján előrelépés történt az IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló tárgyalások ügyében.

London, 2012. április 24., kedd (MTI) - Meredeken csökkent a keddi londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása azokra a jelzésekre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök keddi brüsszeli találkozóján előrelépés történt az IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló tárgyalások ügyében.

Londoni felzárkózó piaci elemzők keddi értékelése szerint immár valószínű, hogy Brüsszel hozzájárul az IMF/EU-finanszírozási csomagról szóló tárgyalások elkezdéséhez.

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a keddi késői jegyzésben 571 bázispont környékén mozgott az előző esti 600 bázispontos záró után.

A londoni piacon kedd estére kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 571 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat, vagyis a magyar CDS-kontraktusok középárfolyama egyetlen nap alatt csaknem 30 ezer euróval csökkent tízmillió euró magyar szuverén kötvénykötelezettségre számolva.

A magyar CDS-árfolyamok az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti rekordokon jártak, így az év eleji szintnél most hozzávetőleg 180 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási díja Londonban.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Londoni elemzők által kedd este idézett értesülések szerint Olli Rehn, az EU-biztottság gazdasági és pénzügyi alelnöke jelezte, hogy a magyar kormány által tett intézkedések nyomán valószínűleg nem kerül az uniós bíróság elé a magyar jegybanktörvény ügye.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója ezzel kapcsolatos kedd esti kommentárjában úgy vélekedett, hogy ez a fejlemény az EU álláspontjának enyhülésére utal.

Ash szerint továbbra is valószínű, hogy az igazságszolgáltatási reformmal és az adatvédelemmel kapcsolatos jogvita végül az EU-bíróság elé kerül, ám az RBS vezető londoni elemzője úgy vélekedett, hogy mivel ez a két kérdés inkább politikai, semmint gazdasági kihatású, ezért kevésbé kritikus jelentőségűek az új IMF/EU-finanszírozási megállapodásról szóló tárgyalások szempontjából.

Timothy Ash értékelése szerint jelentős fejlemény az Európai Bizottság álláspontjának enyhülése a jegybanktörvénnyel kapcsolatban, és az RBS immár nagy valószínűségűnek tartja, hogy Brüsszel ezek után hozzájárul az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez.

Az RBS londoni felzárkózó piaci közgazdásza szerint a brüsszeli bizottság hozzáállásának változása - a magyar kormány által tett engedmények mellett - valószínűleg összefüggésben van az euróövezeti periféria "folytatódó és mélyülő" válságával is, és azzal, hogy az uniónak "nincs sok kedve egy újabb potenciális válsághoz valamely EU-tagországban".

Ash szerint ugyanakkor változatlanul valószínű az is, hogy a tárgyalások nehezek lesznek, és az IMF minden bizonnyal kemény feltételrendszerre törekszik majd, ami a magyar fél ellenállásába ütközhet.

Az RBS londoni közgazdásza ugyanakkor kiemelte, hogy az 570 bázispont körüli magyar CDS-árfolyam még mindig 130 bázisponttal magasabb például Horvátországénál, és ez a felár - tekintettel a kedvező rövid távú kockázati háttérre - Timothy Ash szerint nem indokolt.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi közgazdászai az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése utáni kommentárjukban közölték, hogy alapeseti forgatókönyvük szerint az IMF/EU-megállapodást már a következő három hónap során el lehet érni, jóllehet a ház jelentősnek ítéli a tárgyalások ennél hosszabb elhúzódásának kockázatát is.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ha megszületik az egyezség az IMF/EU-programról, az MNB-nek 0,50-1,00 százalékpontos kamatcsökkentésre nyílhat lehetősége.

- MTI, Kertész Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában