Helyi gazdaság

2012.04.26. 10:38

OMV: a Nabucco továbbra is él

  Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. április 26., csütörtök (MTI) - Továbbra is él a Nabucco-projekt - jelentette ki az osztrák OMV vezérigazgatója csütörtöki osztrák beszámolók szerint. Roiss szavai szerint az OMV számára a török-bolgár határtól Európába vezető szakasz a döntő jelentőségű.

 

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. április 26., csütörtök (MTI) - Továbbra is él a Nabucco-projekt - jelentette ki az osztrák OMV vezérigazgatója csütörtöki osztrák beszámolók szerint. Roiss szavai szerint az OMV számára a török-bolgár határtól Európába vezető szakasz a döntő jelentőségű.

A Nabucco "jobban él, mint valaha" - fogalmazott Gerhard Roiss az ORF szerdai késő esti híradójában. Felidézte, hogy az OMV az év elején Ausztria tíz évi földgázellátásával felérő földgázlelőhelyet talált a Fekete-tenger partjai közelében. Ezután Európának "nagyobb szüksége van egy vezetékre, amely ebből a térségből gázt szállít, mint valaha" - mondta.

A Nabucco "az évszázad projektje", amelynek a sorsa nem függ attól, hogy ma hogyan gondolkozik róla a magyar kormányfő - mondta Roiss. Hozzátette: számos vállalat vesz részt a gázvezeték-építésben.

Roiss szerdán este újságírók előtt azt mondta, jónak tartaná, ha a Mol a konzorcium tagja maradna. A magyar vállalat kilépése azonban "nem lenne tragédia" - jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség. Roiss kijelentette: az OMV számára végeredményben közömbös, hogy mely vállalatok állnak a Nabucco mögött és hogyan hívják a vezetéket. Úgy vélekedett, 2013 második felében aláírásra kerülhetnek a szerződések az azerbajdzsáni gázszállításról, és 2017-18-ban megindulhat a gáz a vezetékben, évi tízmilliárd köbméter mennyiségben.

A vállalat szóvivője kedden elmondta, hogy az OMV dolgozik a Nabucco egy rövidebb változatán.

Ausztria számára az a döntő, hogy megépüljön a török határtól Ausztriáig a "Nabucco West" - fejtette ki az OMV-vezér a News című hetilapnak nyilatkozva. Mint mondta, másodlagosnak tartja, hogy ki építi meg a csővezetéket Törökországon keresztül. "A fontos az, hogy a gáz eljusson az ausztriai baumgarteni csomópontig és onnan tovább Európába". Az azerbajdzsáni évi tízmilliárd köbméter gáz csak a kezdet, azt később további források egészítenék ki - mondta.

"A Nabucco konkrét terv, ezzel szemben a versenytársakat nem kommentálnám" - jelentette ki.

"A versenyszférában tevékenykedő vállalatokként természetesen a gazdasági hasznosságot is egyértelműen ki kell, hogy tudjuk mutatni" - fogalmazott Johannes Vetter, az OMV szóvivője. Ezért - mondta - folyamatban van a Nabucco West elnevezésű projektvariáció kidolgozása, amely lényegesen rövidebb, mint az eredeti változat. A Nabucco West a török földgázvállalattal partnerségben a bolgár-török határtól, az osztrák határon át szállítana földgázt az európai piacokra - fejtette ki a szóvivő.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Brüsszelben azt mondta, hogy kivonul a Mol a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból.

A Mol Nyrt. szerdán azt közölte, hogy nem tartja fenntarthatónak a jelenlegi Nabucco projektvállalat további finanszírozását, s ennek megfelelően a projektvállalat 2012-es költségvetését sem hagyta jóvá.

A román Transgaz vezérigazgató-helyettese úgy vélekedett, hogy a földgázvezeték projekt életképes, és a vállalat a tagja marad. Hasonló szellemben nyilatkozott a beruházáshoz hetedikként csatlakozni akaró német Bayerngas szóvivője is.

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004 júniusában jött létre a Nabucco gázvezeték fejlesztése, megépítése és működtetése céljából. A tulajdonosai a Nabucco részvényesei: az osztrák OMV, a Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE.

Címkék#Nabucco#OMV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!