Helyi gazdaság

2012.04.11. 11:02

BÉT - Kitarthat a negatív hangulat a tőzsdén

  Budapest, 2012. április 11., szerda (MTI) - Bár kissé enyhülhet a negatív nemzetközi hangulat szerdán a piacokon, a Budapesti Értéktőzsdén nem várható jelentős emelkedés az MTI által megkérdezett szakértők szerint.

 

Budapest, 2012. április 11., szerda (MTI) - Bár kissé enyhülhet a negatív nemzetközi hangulat szerdán a piacokon, a Budapesti Értéktőzsdén nem várható jelentős emelkedés az MTI által megkérdezett szakértők szerint.

Nagy Bertalan, az Equilor Befektetési Zrt. vezető befektetési tanácsadója szerint minimális talpra állás várható a BÉT-en a keddi esést követően, és egy enyhe mínuszos nyitás után talán felfelé indulhatnak az árfolyamok. A szakértő szerint a Mol és a Richter árfolyama erősödhet, az OTP-é - a pénzügyi tranzakciós adó miatt - és a Magyar Telekomé azonban gyengülhet szerdán. Hozzáfűzte, hogy a reggeli magyar inflációs adat is befolyásolhatja az árfolyamok alakulását.

Vaszkó Szabolcs, az Erste Bank elemzője szerint folytatódhat a csökkenés, miután kedden az amerikai piacok is jelentős mínuszban zártak, és összességében az látható, hogy emelkedés után korrekció indult a piacokon. A negatív hangulatot ugyanakkor enyhíti az elemző szerint, hogy az Alcoa a vártnál jobb első negyedéves eredményről számolt be. Az Erste elemzője is kis mínuszos nyitást vár a BÉT-en.

Balásy Zsolt, az MKB elemzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy megérkezett a globális részvénypiacra a "várva-várt" korrekció. "Azonban éppen azért, mert annyian várják, lehet már közel is a vége, mert bár amerikai indexek szintjén még csak 4 százalékos esést láttunk, a DAX-ban ez már 4 nap alatt 6,5 százalék, a riadalom által legkevésbé kímélt eurózóna perifériás bankok esetén pedig már közel 30 százalékos esésnél járunk" - fejtette ki az elemző.

A szakértő szerint ugyanakkor mindez, - ahogyan korábban az emelkedés is -, teljesen hidegen hagyta a magyar részvénypiacot, így szerdán sem várható nagy mozgás. Balásy Zsolt szerint csak a forint a kivétel valamelyest: kedden egy karakteres gyengülő napot láthattunk, de a szerda reggel már itt is az erősödésé.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 167,35 pontos, 0,92 százalékos csökkenéssel, 18.035,85 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 7,0 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol ára nem változott 17.800 forintot ért, 339,6 millió forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 82 forinttal, 2,19 százalékkal 3.668 forintra csökkent, forgalmuk 5,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,53 százalékkal 565 forintra esett, forgalma 530,2 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 240 forinttal, 0,65 százalékkal 36.760 forintra gyengült, a részvények forgalma 216,7 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 265,3 millió forintos forgalom mellett 350 forinttal, 2,34 százalékkal 14.600 forintra csökkentette értékét.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.164,16 ponton zárt kedden, ez 18,80 pontos, 1,59 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!