Helyi gazdaság

2012.03.16. 15:27

A szlovákok egynegyede nem bízik az euróban

Pozsony, 2012. március 16., péntek (MTI) - Szlovákia lakosságának 71,4 százaléka bízik a közös európai fizetőeszközben, az euróban, de csak a lakosság 65 százaléka bízik az Európai Unióban - adta hírül a TNS Slovakia piac- és közvélemény-kutató ügynökség felmérését a SITA szlovák hírügynökség pénteken.

Pozsony, 2012. március 16., péntek (MTI) - Szlovákia lakosságának 71,4 százaléka bízik a közös európai fizetőeszközben, az euróban, de csak a lakosság 65 százaléka bízik az Európai Unióban - adta hírül a TNS Slovakia piac- és közvélemény-kutató ügynökség felmérését a SITA szlovák hírügynökség pénteken.A 977 személy megkérdezésével februárban készült reprezentatív felmérés arra vall hogy a szlovákoknak az egynegyede nem bízik az euróban, egyharmada pedig az Európai Unióban.

Az euróval és az Európai Unióval szemben a bizalmatlanság nagyobb a harminc éven aluliak, a nők, illetve a kisebb településeken lakók körében.

A közvélemény-kutatásban részt vevőknek több mint a fele azon a véleményen volt, hogy az euró bevezetése Szlovákiában több hasznot okozott mint kárt. Ennek ellenkezőjéről a megkérdezetteknek a 37 százaléka van meggyőződve.

A felmérés résztvevőinek csaknem 20 százaléka állította azt, hogy a közös európai fizetőeszköz esetleges problémái ellen ingatlanvásárlással biztosította be magát.

Érdekességnek számít, hogy a megkérdezetteknek csupán a 1,4 százaléka tudta felsorolni azokat az országokat, ahol az euró hivatalos fizetőeszköz, és mindössze 5 százalékuk tudta, hogy az euróövezetnek 17 tagállama van.

Szlovákia 2009. január elsején vezette be az eurót. A bevezetés előtt készült felmérések szerint a lakosság 60 százaléka örült a közös fizetőeszköznek, több mint 50 százalékuk pozitív változásokat várt tőle, és 30 százalékuk aggódott az euró bevezetése miatt.

- MTI, Starovic Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!