Helyi gazdaság

2012.02.23. 10:37

Több tízezer devizahiteles rögzített árfolyamával szórakoznak

Az előző árfolyamrögzítés óta több pozitív változás történt, ezek többsége az új mentőcsomagot kedvezőbbé teszik. Nézzük, hogy is állunk most!

Az előző árfolyamrögzítés óta több pozitív változás történt, ezek többsége az új mentőcsomagot kedvezőbbé teszik. Nézzük, hogy is állunk most!

 

A bankok és az állam által átvállalt kamattörlesztés miatt, a legtöbb esetben, alapos mérlegelés után érdemes belevágni az árfolyamrögzítésbe. A jenhiteleseket viszont kedvezőtlen változás is érte, 2 forintos rögzített árfolyam helyett 2,5 forinton törleszthetik tartozásukat a következő öt évben is. Egy fideszes módosítót benyújtottak ugyan a jenhitelesek terheinek csökkentésére, de azt a nemzetgazdasági tárca képviselője nem tartotta támogathatónak, a gazdasági bizottság ennek ellenére támogatta. Elfogadása ezért kétséges. A kérdésről megkérdeztük a Bankszövetséget és a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, de választ egyik helyről sem kaptunk.

 A Pénzcentrum agyalt

A válaszok nélkül, saját magunk kezdtünk el "okoskodni". Két megközelítést vettünk alapul a rögzített árfolyamok megállapításának lehetőségeként.

1; minden devizahiteles azonos plusz terhet viseljen az eredeti hiteléhez képest

2; minden devizahiteles azonos mértékű támogatást kapjon

 

A két szemlélet alapvetően különbözik, hiszen első esetben szinte mindegy, hogy milyen mértékben változtak az árfolyamok. Ekkor a követendő példa az lenne, hogy minden devizanem esetén addig tornásszuk le a fix árfolyamot, amíg az eredeti hitelek közelébe nem kerül a törlesztőrészlet, méghozzá devizanemtől függetlenül, azonos mértékben. A következő táblázat tartalmazza a frankhitelek felvételi árfolyamának eloszlását, állományok nélkül.

A frankhitelesek nagy része 145-175 CHF/HUF árfolyam között vette fel devizahitelét, legtöbben 158 CHF/HUF -on. Ehhez képest a rögzített 180 CHF/HUF árfolyam 14 százalékos plusz terhet jelent a családoknak (természetesen a kamatváltozásokkal most nem számolunk, próbálunk a csak a devizahiteleseket sújtó árfolyamkockázatra koncentrálni). Amennyiben minden devizanem esetében hasonló teherrel számolnánk, meg kell néznünk azok folyósítási árfolyamát. Jennél átlagosan 1,55 JPY/HUF, míg eurónál 270 EUR/HUF árfolyamot feltételeztünk az MNB jelentése alapján.

Első furcsaság, hogy a rögzített árfolyam valójában alacsonyabb az euró esetében, mint az átlagos folyósítási. A jen esetében viszont az átlagos folyósításihoz képest 61 százalékkal magasabb a rögzített 2,5 JPY/HUF érték.

Egy módosító javaslatban Heintz Tamás (Fidesz) 2 JPY/HUF-ra módosította volna a jenhitelesekre vonatkozó fix árfolyamot, A nemzetgazdasági tárca képviselője ezt a javaslatot nem tartotta támogathatónak. A módosítás után még mindig 29 százalékkal magasabb lett volna a rögzített árfolyam, mint az átlagosa folyósítási.

 Indokolt rögzített árfolyamok

Pedig a képviselő hasonlóan érvelt a módosító javaslat indokolásában. "Míg a svájci frankban eladósodottak törlesztőrészletét a 2008-as árfolyamhoz képest 121,9 százalékon, az euróban hitelt felvevőkét 104,9 százalékon rögzítenék, a japán jen adósoknál ez a mérték a tervezett 2,5 forinttal számolva sokkal magasabb, 168,6 százalék lenne. (Az eredeti, tavaly év végéig élő árfolyamrögzítési lehetőségnél is 2 forinton rögzítették a jen árfolyamát.)" - áll Heintz érvelésében.

Számításaink szerint, ha az átlagnak, csak a franknál jellemző plusz terhet szeretnénk biztosítani az árfolyamrögzítés ideje alatt, akkor a következő rögzített árfolyamok lennének indokoltak.

A Heintz képviselő által is javasolt logika mentén például nem lenne szükséges a rögzített árfolyam bevezetése az euróhiteleseknek, hiszen azok csak 308 forintos szint környékén fizetnének a frankhitelesekhez hasonló terheket. A jenhiteleseknek viszont még a módosítóban szereplő 2 forintos árfolyam is jóval több terhet jelent a kezdeti hitelükhöz képest, 1,77 -körül kellene meghúzni a fix árfolyam szintjét.

Amennyiben minden devizahitelesről hasonló nagyságú terhet szeretnénk levenni a következő öt évben, akkor teljesen más logika szerint kell eljárnunk. Igazságosság is kevésbé jelenne meg a számokban, hiszen ekkor az euróhitelesek a saját maguk által is vállalt törlesztőnek csupán töredékét fizetnék. A jelenlegi árfolyamokhoz igazított fix árfolyamok.

Nagyon közel áll a képviselő javaslata a fent vázolt jen fix árfolyamértékhez, indoklása inkább az 1,77-es árfolyamot feltételezne. Az euróhitelesek feltételezz rögzített árfolyama ebben az esetben nevetséges, soha nem volt ilyen erős a forint a már forgalomban is lévő euróhoz képest. Szerinted mi lenne a legmegfelelőbb rögzített árfolyam?

Forrás: www.penzcentrum.hu

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!