Helyi gazdaság

2012.02.16. 14:37

GKI: stagnál az ingatlanpiaci index

  Budapest, 2012. február 16., csütörtök (MTI) - A tavaly októberi 10 pontos zuhanás után januárban stagnált a GKI Gazdaságkutató Zrt. fővárosi ingatlanpiaci indexe - közölte a társaság csütörtökön sajtótájékoztatón.

  Budapest, 2012. február 16., csütörtök (MTI) - A tavaly októberi 10 pontos zuhanás után januárban stagnált a GKI Gazdaságkutató Zrt. fővárosi ingatlanpiaci indexe - közölte a társaság csütörtökön sajtótájékoztatón.  

A fővárosi ingatlanpiaci index 93,6 ponton állt januárban, ami a mérési hibahatáron belüli, 1,6 pontos növekedést jelent - mondta Akar László vezérigazgató.

Januárban megélénkült a használt és az újszerű lakások piaca, viszont jelentősen estek az árak. Ezek a változások azonban néhány hónap alatt lecsengenek, és további jelentős elmozdulás nem várható idén ezen a piacon - közölte Borsi László, az index elkészítésében szerepet vállaló Lakásvásár Média Csoport elnöke.

A piacról további információval szolgál majd a márciusi lakásvásár, ahol sűrítve jelenik meg a kínálat és a kereslet is - tette hozzá az elnök.

Az irodapiaci index 4 pontos emelkedéssel 100 ponton, az üzlethelyiségeké 7 pontos csökkenéssel 90 ponton, a raktáraké 6 pontos emelkedéssel 95 ponton állt januárban.

A lakáspiaci index - minimális emelkedéssel - 94 ponton állt. A fővárosban a családi házak és a nem panel társasházak megítélése javult az utolsó felmérésben. Legnehezebb eladni a panel lakásokat, míg a többi piacon nem változott a helyzet.

A lakosság lakásépítési kedve közel áll a mélyponthoz, míg a felújítási kedve történelmi mélyponton áll. Ezer háztartásból 7 biztosan vásárolna lakást, a mélypont 3 háztartással 2010 negyedik negyedéve volt, míg a csúcson - 2006 második negyedévében - 55 háztartáson állt a mutató.

A lakásfelújítást biztosan vállaló háztartások száma - szintén ezerből - 16 volt, 2006 második negyedében 138-on állt ez a mutató.

A következő egy évben a lakások ára várhatóan nem változik Nyugat-Magyarországon. A valószínű árcsökkenés Budapesten 1,5 százalék, Pest megyében 2, míg Kelet-Magyarországon 3 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!