Helyi gazdaság

2012.01.11. 16:26

MNB: öt tanácstag szavazott az 50 bázispontos kamatemelésre

Budapest, 2012. január 11., szerda (MTI) - Öt tanácstag az alapkamat 50 bázispontos, két tanácstag pedig 25 bázispontos emelésre szavazott a monetáris tanács december 20-i ülésén, így az alapkamat 6,5 százalékról 7 százalékra nőtt - áll a Magyar Nemzeti Bank által szerdán közölt jegyzőkönyvben.

Budapest, 2012. január 11., szerda (MTI) - Öt tanácstag az alapkamat 50 bázispontos, két tanácstag pedig 25 bázispontos emelésre szavazott a monetáris tanács december 20-i ülésén, így az alapkamat 6,5 százalékról 7 százalékra nőtt - áll a Magyar Nemzeti Bank által szerdán közölt jegyzőkönyvben.

 

A tanács tagjainak egyöntetű véleménye szerint a hazai növekedési kilátások az elmúlt negyedév során kedvezőtlenebbé váltak. A külső kereslet feltételei radikálisan romlottak, a belső keresletet meghatározó fogyasztási kilátások a kormányzat keresletszűkítő intézkedései miatt feltehetően gyenge lesz.

Ezt a hatást némileg ellensúlyozhatja a bankszövetség és a kormány között létrejött megállapodás, amely kiterjed a kedvezményes végtörlesztés szabályainak szigorítására, a nem-teljesítő, devizában kötött jelzáloghitel szerződésekre, a jelenleg is érvényben lévő hároméves átmeneti árfolyamrögzítési program kibővítésére.

A megállapodásról megoszlott a tanácstagok véleménye: egyesek szerint a megállapodásnak rövid távon csekély hatása lesz a hitelezési aktivitásra, mások szerint a lakosság devizakitettségének csökkenése önmagában olyam bizalomerősítő lépés, amelyre az elmúlt években nem volt példa, így a konstrukció erősítheti a bankok hitelezési aktivitását, közvetve a fogyasztás emelkedésével járhat.

Magyarország kockázati megítélésének romlása a hazai gazdaság szereplőit súlyos alkalmazkodásra, a tevékenység visszafogására kényszeríti - állapította meg a tanács. Egyes tanácstagok szerint a rendkívül magas hazai kockázati felára kialakulásában a globális pénzügyi problémák mellett a hazai bankokat ért tőkesokk és a hosszú távú növekedési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak is szerepet játszottak. Mások szerint elsősorban az eurózóna válsága okozta a magyar országkockázat megemelkedését.

A Nemzetközi Valutaalappal történt kapcsolatfelvételt a tanács tagjai egyöntetűen üdvözölték. A nemzetközi helyzetet elemezve a testület megállapította, hogy az európai adósságválság gyors megoldására nem lehet számítani.

A testület tagjai egyetértetek abban, hogy amennyiben a kockázati megítélés és az inflációs kilátások érdemben tovább romlanak, további kamatemelés válhat szükségessé.

Az 50 bázispontos kamatemelésre Bártfai-Mager Andrea, Cinkotai János, Karvalits Ferenc, Király Júlia és Simor András szavazott, 25 bázispontos kamatemelésre pedig Gerhardt Ferenc és Koczinszky György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!