Helyi gazdaság

2012.01.10. 20:13

IMF-konzultáció - Londoni elemzők: lesz megállapodás, de "nem gyorsan"

London, 2012. január 10., kedd (MTI) - Közelebbinek tűnik a megállapodás Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, mint korábban, de ez sem jelenti feltétlenül, hogy a tárgyalások gyorsan eredményre vezetnek - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

London, 2012. január 10., kedd (MTI) - Közelebbinek tűnik a megállapodás Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között, mint korábban, de ez sem jelenti feltétlenül, hogy a tárgyalások gyorsan eredményre vezetnek - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető felzárkózó térségi közgazdásza, William Jackson befektetők számára összeállított, Londonban kedden ismertetett áttekintésében megállapítja, hogy a magyar befektetési eszközök múlt heti "heveny eladási hulláma után" az IMF-megállapodás elérésének kilátásaival kapcsolatos magyar kormányzati nyilatkozatok hangneme "markánsan enyhült".

Jackson szerint "jelenleg úgy tűnik", hogy a kormány 15-20 milliárd euró értékű elővigyázatossági megállapodásra fog törekedni; ez elég is lenne a közszféra idei finanszírozási igényeinek fedezéséhez.

Ez valamelyes mértékben helyreállította a nyugalmat a piacon, a forint annak ellenére is visszaerősödött a 324 forint/eurós árfolyamrekordról, hogy a Moody s és a Standard & Poor s után a múlt héten a Fitch Ratings hitelminősítő is megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású magyar adósosztályzatot.

"Ez eddig rendben is van, ám korai lenne azt gondolni, hogy mindez zökkenőmentesen haladó tárgyalásokat jelent" - áll a Capital Economics londoni közgazdászának keddi elemzésében. Jackson szerint ugyanis számos kérdésben kell dűlőre jutni a megbeszéléseken, például a jegybanktörvény módosítása "előkelő helyen lesz a napirendi pontok között".

Ráadásul még ha meg is születik a megállapodás, "valószínűleg kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a kormány tartja-e magát a programhoz, biztosítva ezzel a jövőbeni folyósításokat, hiszen volt már példa IMF-programok idő előtti befejeződésére, (...) a tárgyalások 2010 júliusában is megszakadtak" - áll a Capital Economics keddi elemzésében.

Ugyanerre a következtetésre jutott a Fitch Ratings is a múlt heti leminősítés indoklásában. A hitelminősítő a magyar osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében azt írta, hogy még ha meg is születik az egyezség a valutaalappal, "kétségek maradnának fenn azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány alá tudná-e vetni magát a (megállapodás) szigorú feltételrendszerének, tekintettel gazdaságpolitikájának eddigi kiszámíthatatlanságára, és arra, hogy az előző IMF-program 2010 júliusában idő előtt véget ért".

A Capital Economics keddi londoni elemzése szerint mindent egybevetve az IMF-megállapodás most "közelebbinek tűnik, mint korábban, de elbizakodottság lenne azt gondolni, hogy a továbbiakban már nincsenek akadályok, és gyorsan elérhető az egyezség".

Hasonló véleményüknek adtak hangot legutóbbi értékeléseikben más nagy citybeli házak felzárkózó térségi elemzői is.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja az ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők számára összeállított, Londonban e héten ismertetett áttekintésében közölte: megítélése szerint a magyar kormányilletékesek - köztük Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök - legutóbbi nyilatkozatai alapján egyértelmű a magyar kormány törekvése a megállapodásra, és fontos fejlemény, hogy a kormány jelzi erőteljes szándékát az IMF/EU-hitelprogramról szóló egyezség elérésére.

A Barclays Capital elemzői szerint azonban - tekintettel a kormány "gyakori gazdaságpolitikai irányváltásaira" - nem lehet feltételezni, hogy a megállapodás gyorsan megszületik, és minél tovább tartanak a megbeszélések, annál nagyobb nyomás nehezedhet a közszektorbeli és a külső finanszírozásra.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői minapi előrejelzésükben közölték: változatlanul azt várják, hogy a magyar kormány végül egyezségre jut egy IMF/EU-programról. A cég azonban azzal is számol, hogy a vitatott - főleg az MNB-vel kapcsolatos - ügyek miatt lassú haladás várható a tárgyalásokon.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői Magyarországról összeállított, hétvégén ismertetett értékelésükben közölték: továbbra is 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy Magyarország és a valutaalap között létrejön a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti csomagról, de a cég ezt most már csak az idei második negyedévre várja.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában