Helyi gazdaság

2012.01.03. 14:12

FT: rekord mennyiségű tét játszik az euró gyengülésére

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. január 3., kedd (MTI) - Rekord mennyiségű pozíciót vettek fel a befektetési alapok az euró gyengülésére a Financial Times keddi összesítése szerint.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. január 3., kedd (MTI) - Rekord mennyiségű pozíciót vettek fel a befektetési alapok az euró gyengülésére a Financial Times keddi összesítése szerint.

 

A londoni gazdasági napilap az amerikai árupiaci határidős kereskedési felügyelet (CFTC) adatai alapján kimutatta, hogy a fedezeti alapok által az euróra felvett rövid pozíciók száma december utolsó hetében csaknem 128 ezer kontraktussal haladta meg az árfolyam-emelkedésre játszó hosszú pozíciókét, ami rekordtöbblet. Egy héttel korábban az euró árfolyamesésének feltételezésével kötött határidős kontraktusok száma nem egészen 114 ezerrel haladta meg az erősödésre játszó hosszú pozíciókét a CFTC által felügyelt piacokon.

A Financial Times elvégzett egy saját felmérést is, amelyben egyebek mellett az euró várható sorsáról is kérdezte a vizsgálatba bevont 83 vezető közgazdászt, köztük a Bank of England - a brit jegybank - monetáris tanácsának 11 korábbi tagját.

A lap keddi ismertetése szerint az euróval kapcsolatos kérdésre válaszolók közül 43 azt jósolta, hogy az euró "jórészt épségben átvészeli" az idei évet, 17-en viszont úgy vélekedtek, hogy a jelenlegi euróövezeti térségben "egynél több fizetőeszköz" lesz forgalomban 2012 végén, vagyis a válaszadóknak több mint a negyede számít az euróövezet valamilyen formájú felbomlására.

A Financial Times felmérésébe bevont közgazdászok egyike, Sir Alan Budd, a brit kormány mellett működő, de független felügyeleti szerv, a Költségvetési Felelősségi Hivatal alapító elnöke azt mondta a lapnak, hogy Nagy-Britannia előtt ebben a helyzetben két lehetőség áll: az "elhúzódó gyötrelem, ha az euró fennmarad, és a katasztrófa, ha nem marad fenn".

Ez utóbbi fejlemény bekövetkeztét nagy londoni elemzőházak immár jelentős eséllyel jósolják.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-re szóló, Londonban éppen előző nap ismertetett globális előrejelzésében közölte, hogy jelenleg 60 százalékos esélyt lát "legalább egy, de valószínűleg inkább több" tagország távozására az euróövezetből az idei év végéig.

A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra becsülte az euróövezet két éven belüli szétesésének kockázatát. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!