Helyi gazdaság

2012.01.24. 12:16

EBRD: az euróválság visszahúzza Közép-Kelet-Európát is

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. január 24., kedd (MTI) - Az euróövezeti adósságválság már elkezdte éreztetni hatását a közép-kelet-európai átalakuló térségben is, és ez az idén jelentősen lassítja az országcsoport kilábalási folyamatát - közölte Londonban kedden ismertetett átfogó előjelezésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely szerint a régió EU-tagállamai közül Magyarország és Szlovénia az idei évet recesszióban tölti.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. január 24., kedd (MTI) - Az euróövezeti adósságválság már elkezdte éreztetni hatását a közép-kelet-európai átalakuló térségben is, és ez az idén jelentősen lassítja az országcsoport kilábalási folyamatát - közölte Londonban kedden ismertetett átfogó előjelezésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely szerint a régió EU-tagállamai közül Magyarország és Szlovénia az idei évet recesszióban tölti.

 

A közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott pénzintézet legújabb, idei első prognózisa szerint a bank által támogatott 29 ország átlagos gazdasági növekedési üteme az idén 3,1 százalék lesz az EBRD által 4,8 százalékosra becsült tavalyi GDP-növekedési átlag után. Még e jelentős lassulással számoló előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezeti szuverén adósságválság az idén nem súlyosbodik tovább érdemben.

Az EBRD szerint a bank tevékenységi területének egészére várt meredek növekedési lassulást elsősorban a valutauniós stressznek különös mértékben kitett Közép- és Délkelet-Európa gazdasági növekedésének jelentős gyengülése okozza. A bank a 30 oldalas elemzésben kiemeli, hogy a tavalyi harmadik negyedévben - 2009 óta először - az átalakuló térség egésze nettó tőkekiáramlást szenvedett el, és "úgy tűnik", hogy a nyugat-európai bankok már tavaly ősz óta folyamatosan építik le kitettségeiket a régióban. Ez különösen a közép-európai és a balti, illetve a délkelet-európai gazdaságok szempontjából aggasztó, mivel arra vall, hogy az euróövezeti válság térségi átszűrődése a banki érdekeltségeken keresztül már 2011 őszén megkezdődhetett - áll az EBRD keddi londoni elemzésében.

Erre a kockázatra más nagy citybeli házak is felhívták már a figyelmet.

A Moody s Investors Service hitelminősítő befektetőknek összeállított, nemrégiben Londonban ismertetett helyzetértékelésében közölte, hogy megítélése szerint a nyugat-európai tulajdonos bankok a rájuk nehezedő nyomás miatt csökkenthetik közép-kelet-európai érdekeltségeik támogatottságát.

A Moody s elemzése szerint a tőke- és likviditási helyzetükre nehezedő nyomás miatt a tulajdonos bankok támogatási kapacitása máris csökken. A hitelminősítő szerint ezen belül is különösképpen gyengül a nyugati anyabankoknak az a képessége, hogy érdekeltségeik nevében hiteleket vegyenek fel és e forrásokat átirányítsák külföldi működésük finanszírozására.

Ugyanerről a kérdésről nemrég egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is összeállított egy külön elemzést, amelyben megállapította, hogy a közép-kelet-európai bankrendszerekre az euróválságból átháruló legnagyobb hatású kockázatok egyike a finanszírozási hozzáférésben érvényesülhet 2012-ben.

A cég közölte: várakozása szerint a tulajdonos bankok "fokozatosan visszavonják" a finanszírozást közép-kelet-európai érdekeltségeiktől azokon a térségi piacokon, amelyeken ezt az érdekeltségek likviditási pozíciói megengedik, és amelyeken a tulajdonos bankoknak nincsenek aktív növekedési céljaik.

A Fitch Ratings elemzése szerint az anyabankok maguk is tőke- és finanszírozási szűkösségekkel szembesülnek, és ennek kezelési módjai közé tartozik a külföldi érdekeltségekkel szembeni kitettségek leépítése, különösen a kevésbé stratégiai jelentőségű piacokon.

Az EBRD keddi jelentése is megállapítja, hogy a bank által az átalakuló térségre kidolgozott alapeseti növekedési forgatókönyvre nagymértékű kockázatot jelent az euróövezeti válság esetleges eszkalálódásának lehetősége, amely rendszerszintű bankkockázatokkal jár a felzárkózó európai országcsoportban, tekintettel arra, hogy ezeknek az országoknak a bankrendszerei mélyen integrálódtak az euróövezeti pénzügyi szektorokba.

Az EBRD a valutaunióban az idén 0,5 százalékos GDP-visszaesést jósol, és előrejelzése szerint "az euróövezeti felfordulás" a kereskedelmi és a banki csatornákon át egyaránt beszűrődik az átalakuló országcsoportba.

A londoni pénzintézet szerint a Magyarországot is magában foglaló közép-európai és balti csoportban az idén átlagosan mindössze 1,4 százalékos gazdasági növekedés várható az előző, tavaly októberi EBRD-prognózisban jósolt 1,7 százalék helyett.

Magyarország esetében azonban a londoni bank az átlagnál jóval meredekebben, az előző előrejelzésben szereplő 0,5 százalékos növekedésről 2,0 százalékponttal 1,5 százalékos GDP-visszaesésére módosította a 2012 egészére szóló GDP-növekedési becslését.

Az EBRD e szűkebb térségen belül még Szlovéniában jósol idei recessziót: a szlovén gazdaságra adott GDP-előrejelzését a korábbi 0,5 százalékos növekedésről 1,6 százalékponttal 1,1 százalékos visszaesésre rontotta.

Az elemzés Magyarországról szóló fejezete "az EU/IMF-program időzítésével és jellegével kapcsolatos bizonytalanságokkal" indokolta, hogy az új EBRD-prognózisban az idei évre másfél százalékos gazdasági visszaesés szerepel.

Az EBRD ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az új alaptörvény elfogadása, "a jegybank függetlenségét potenciálisan csorbító" jogszabályok bevezetése és "különböző egyéb gazdaságpolitikai kezdeményezések" konfliktust eredményeztek az EU-val és az IMF-fel. Az elemzés szerint emellett a magyar szuverén adóskockázati osztályzatok befektetési ajánlású szint alá sorolása és több sikertelen hazai adósságpapír-aukció "bizonytalansághoz vezetett" a következő hónapokban esedékesé váló jelentős közadósság-megújítási igény refinanszírozásával kapcsolatban.

Az EBRD szerint a forintvédelmi célból végrehajtott jegybanki kamatemelések is további "depresszív" hatást gyakorolnak a magyar gazdaság növekedésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!