Helyi gazdaság

2011.11.11. 19:22

Nem reagált a londoni CDS-piac a Fitch Ratings kilátásrontására

London, 2011. november 11., péntek (MTI) - Nem okozott azonnali árfolyam-megugrást a magyar államadósság-törlesztés kockázatára köthető biztosítási tranzakciók londoni piacán a Fitch Ratings péntek esti bejelentése a magyar adósosztályzatok kilátásának negatívra rontásáról.

London, 2011. november 11., péntek (MTI) - Nem okozott azonnali árfolyam-megugrást a magyar államadósság-törlesztés kockázatára köthető biztosítási tranzakciók londoni piacán a Fitch Ratings péntek esti bejelentése a magyar adósosztályzatok kilátásának negatívra rontásáról.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzői az MTI kérdésére a Fitch bejelentése után elmondták, hogy a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának rizikójára kínált piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama az 570 bázispontos előző záró után 567 bázispont környékén mozgott a pénteki késői londoni kereskedésben.

A péntek estére kialakult magyar CDS-középárfolyam azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető biztosítási tranzakciók éves díja most hozzávetőleg 567 ezer euró minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves államkötvény-futamidőre, valamivel még olcsóbb is, mint egy nappal korábban.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

Magyarország CDS-díjszabásai az elmúlt hetekben - követve az euróövezeti adósságválság miatt ugyancsak jelentősen emelkedő valutauniós CDS-árfolyamokat - folyamatosan emelkedtek.

A nyár elején még 255 bázispont körüli magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon.

Magyarország törlesztéskockázati biztosítási kontraktusai az elmúlt hónapok emelkedése ellenére még mindig messze olcsóbbak egyes bajban lévő eurótagállamokéinál. Portugália CDS-középárfolyama például a pénteki londoni kereskedésben 1060 bázispont, Írország CDS-ügyleteinek árazása 737 bázispont környékén mozgott.

- MTI, Kertész Róbert -

London, 2011. november 11., péntek (MTI) - Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását az eddigi stabilról pénteken a Fitch Ratings, megerősítve egyben a befektetési ajánlású szuverén magyar adósosztályzatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!