Helyi gazdaság

2011.11.14. 10:50

Lejtőre került a forint, 315 felett az euró

A kedvezõ nemzetközi hangulat ellenére gyengélkedik a forint, vagyis a hazai fizetõeszköz lemaradása most a magyar kilátások romlásával függ össze. A hitelminõsítõk felõli figyelmeztetések után hétfõn a végtörlesztéshez kapcsolódó fontos adatok láttak napvilágot.

A kedvezõ nemzetközi hangulat ellenére gyengélkedik a forint, vagyis a hazai fizetõeszköz lemaradása most a magyar kilátások romlásával függ össze. A hitelminõsítõk felõli figyelmeztetések után hétfõn a végtörlesztéshez kapcsolódó fontos adatok láttak napvilágot.A hétfő reggeli kereskedésben a 315,52-es szint volt az EUR/HUF árfolyamának csúcsa, ami magasabb a múlt csütörtökön tapasztalt 315,42-es lokális csúcsnál. A forint euróval szembeni árfolyama tehát hajszálra került a 2009 márciusában felállított történelmi mélypontjához (317-es szint).

A forint gyengélkedése a svájci frank ellenében is látványos: a CHF/HUF kurzusa már a 255-ös szint felett tartózkodik (ez a szint már 42%-kal magasabb, mint a kedvezményes végtörlesztésben alkalmazott 180-as árfolyam).

Forintgyengülés 315 felett!

9 órától érdemi forintgyengülés bontakozott ki a bankközi piacon. Az euróval szembeni jegyzések már a 315-ös szint felett járnak, ami már meghaladja a múlt csütörtökön beállított lokális mélypontot. Vagyis újabb két és fél éves mélypontról beszélünk a forint esetében. A lépés összefüggésben állhat a megjelent jegybanki statisztikával. Ebben két negatív üzenet is kiolvasható.

Egyrészt kiderül, hogy a végtörlesztési igény jelentõs lehet, hiszen a bankok ebbõl fakadó eurószükséglete láthatóan magas. Másrészt viszont az elfogadott ajánlatok alapján az is kiviláglik, hogy a devizatartalék októberi jelentõs süllyedésében még kevés szerepet játszott a jegybank tényleges eurónyújtása. Így viszont nagyjából 700 millió eurós tartalékcsökkenésrõl nem lehet tudni, hogy mi az oka. Bár a tartalék szintjét több olyan tényezõ is változtathatja, amire nincs a piacnak pontos rálátása, de az adat mégis növeli annak esélyét, hogy októberben, az intenzív forintgyengülés idõszakában a jegybank intervencióval próbálta fékezni a folyamatot.

Forrás: portfolio.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!