Helyi gazdaság

2011.11.08. 07:48

Fokozza az EU a sérülékenyebb euróövezeti országok pénzügyeinek ellenőrzését

Brüsszel, 2011. november 7., hétfő (MTI) - Egyetértettek az euróövezeti országok pénzügyminiszterei hétfői brüsszeli találkozójukon abban, hogy a zónát sújtó adósságválság megállításában központi elemmé lépett elő a sérülékenyebb országok fokozottabb uniós ellenőrzése.

Brüsszel, 2011. november 7., hétfő (MTI) - Egyetértettek az euróövezeti országok pénzügyminiszterei hétfői brüsszeli találkozójukon abban, hogy a zónát sújtó adósságválság megállításában központi elemmé lépett elő a sérülékenyebb országok fokozottabb uniós ellenőrzése.

Ezt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, a csoport elnöke közölte az ülést követő sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: ebből a szempontból kiemelten üdvözölték az Európai Bizottság döntését az olasz gazdaság ellenőrzésének erősítéséről, az Európai Központi Bank (EKB) bekapcsolódását, valamint az olasz vezetés döntését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakembereinek meghívásáról.

Olli Rehn pénzügyi biztossal együtt megerősítette, hogy az euróövezeti országok elegendőnek tartják a bejelentett olasz konszolidációs programot, amelynek része az államháztartási mérleg kiegyensúlyozása két éven belül, valamint szükség esetén pótlólagos intézkedések bevezetése is.

Juncker azt is elmondta: még érvényben van az euróövezeti országok vezetőinek múlt havi találkozóján hozott döntés, amelynek értelmében Görögország hozzájuthat a nyolcmilliárd eurós újabb hitelrészlethez. A luxemburgi politikus jelezte, hogy várakozásai szerint erre még ebben a hónapban sor kerül.

Azt is bejelentette, hogy egy levél formájában írásos garanciát kérnek az új görög kormány alapításában részt vevő pártoktól arra, hogy Athén tartja magát a Görögországot segítő csúcsdöntések idején tett vállalásaihoz.

A görög Evangélosz Venizelosz a brüsszeli találkozót követően üdvözölte az ott elhangzottakat. Mint nyilatkozott, az euróövezeti miniszterek méltatták azt a döntést, hogy a két legnagyobb párt koalíciós kormányt hoz létre, és ennek egyik küldetése a múlt hónapban született megállapodás végrehajtása lesz.

Amint az említett levél megszületik, a nemzetközi pénzügyi trojka (az Európai Bizottság, az EKB és az IMF közös szakértőcsoportja) visszatér Görögországba, hogy megtárgyalja a készülő újabb nemzetközi támogatási program részleteit - emelte ki Venizelosz.

Beszámoltak a hétfői találkozó résztvevői arról is, hogy jelentős előrelépést értek el az euró stabilitását biztosítani hivatott pénzalap (EFSF) szintén múlt hónapban elhatározott további reformjának részletezésében. Juncker azt reméli, hogy a munka nagy része még ebben a hónapban befejeződik, és még idén meg is kezdődhet a változtatások gyakorlatba iktatása.

Az október 26-i csúcsértekezleten a tagországok vezetői arról döntöttek, hogy az EFSF-et a jelenleginél rugalmasabbá teszik, annak befektetői közé az unión kívüli szereplőket, köztük az IMF-et is bevonják, hatóerejét pedig megnövelik - számítások szerint ezer milliárd euróra.

A mostani találkozót követően jelentették be, hogy a német és a francia pénzügyminiszter elfogadta az Európai Parlament felkérését, és kedden tájékoztatja az EP gazdasági bizottságát a miniszteri csoportban folyó munkáról és országaik helyzetéről. Ez az EP szerint eddig példátlan lépés (a soros elnökön kívüli tagállamok illetékeseinek meghallgatása) annak a megállapodásnak az eredménye, amelyet az EP és a miniszteri Tanács az unión belüli gazdasági koordinációt fokozó hat új jogszabály jóváhagyási folyamatában kötött. A képviselők Wolfgang Scha:ubléval és François Baroinnal kötetlen módon, zárt ajtók mögött folytatnak beszélgetést.

Sajtóhírek szerint különtalálkozót folytatott hétfő este annak a tíz EU-tagországnak a pénzügyminisztere is, amelyek nem tagjai az euróövezetnek. A munkavacsorának az volt a célja, hogy ezek a tagállamok is egyeztessék álláspontjukat az őket érintő pénzügyi témákban.

A megbeszéléssorozat kedden a teljes Európai Unió pénzügyminiszteri ülésével folytatódik.

- MTI, Veres Béla - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!