Helyi gazdaság

2011.10.09. 17:23

Londoni elemzők a forintgyengülés ellenére sem várnak MNB-kamatemelést

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. október 9., vasárnap (MTI) - A 300 forint közelében mozgó euró ellenére sem várható egyelőre, hogy a magyar jegybank (MNB) vészkamatemelést hajt végre. A forint esetleges további gyengülését valószínűleg előbb más pénzügypolitikai eszközökkel, elsősorban intervencióval próbálná megfékezni - jósolták hévégi helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. október 9., vasárnap (MTI) - A 300 forint közelében mozgó euró ellenére sem várható egyelőre, hogy a magyar jegybank (MNB) vészkamatemelést hajt végre. A forint esetleges további gyengülését valószínűleg előbb más pénzügypolitikai eszközökkel, elsősorban intervencióval próbálná megfékezni - jósolták hévégi helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

 

A Morgan Stanley bankcsoport citybeli szakértői a várható magyarországi jegybanki kamatpályáról befektetőknek összeállított előrejelzésükben kiemelték, hogy a forint a monetáris tanács előző, szeptember 20-ai kamatdöntő ülése óta is 2,5 százalékot gyengült az euróval, és 4 százalékot a dollárral szemben.

A ház szerint a 300 forint körüli árfolyamot tekintve "nem csoda", hogy egyes piaci szereplők már az MNB esetleges vészkamatemelésének lehetőségét firtatják, és a kamatláb-kontraktusok határidős piaca (FRA) a következő három hónapra 0,75 százalékpontos kamatemelést áraz.

A Morgan Stanley londoni elemzői azonban hétvégi értékelésükben megerősítették azt a nézetüket, hogy az MNB csak az utolsó lehetséges eszközként folyamodna kamatemeléshez. "Ez egy olyan puskagolyó, amelyet az MNB addig nem lő ki, ameddig más muníciót agresszív módon be nem vetett" - fogalmaztak a cég felzárkózó piaci szakértői, akik az egyéb lehetőségek között kiemelték a devizapiaci intervenciót.

A Morgan Stanley elemzői emellett úgy gondolják, hogy nincsenek olyan kitüntetett euró-forintárfolyamok, amelyekre a magyar jegybank érzékeny lenne. A ház a helyzetértékelésben kiemelte azt is, hogy a magyar bankrendszer ma jobb állapotban van, mint 2008 októberében, amikor az MNB egy menetben 3,00 százalékpontos kamatemelést hajtott végre, a gazdaság kiegyensúlyozási folyamata is előrehaladt azóta, valamint a devizatartalékok is magasabbak, és így a mozgástér is szélesebb ahhoz, hogy a jegybank kamatemelés helyett intervencióval fékezze meg a forintgyengülést.

Mindemellett az, hogy a svájci jegybank gyakorlatilag rögzítette a svájci frank euróárfolyamát, jelentősen csökkenti annak a kockázatát, hogy az euróval szembeni forintgyengülésnek további lendületet adjon a forint esetleges még nagyobb gyengülése a svájci frankkal szemben. Ez azt sugallja, hogy az MNB tűréshatára az euró forintárfolyama esetében most magasabb, mint a svájci jegybank döntése előtt - vélekedtek a Morgan Stanley londoni elemzői.

A svájci központi bank (SNB) - válaszul arra, hogy a kockázatosabb eszközöktől elforduló befektetők meredeken felhajtották a menedékvalutaként vásárolt svájci frank euróárfolyamát, aláásva a svájci gazdaság versenyképességét - a múlt hónapban 1,20 svájci frankban jelölte ki az euró frankárfolyamának alsó tűréshatárát. Az akkori bejelentés szerint a SNB "minden eszközzel" megakadályozza, hogy a frank e szint alá erősödjön az euróval szemben, és a svájci frank azóta is a kijelölt árfolyamszint felett mozog a devizapiacon.

Helyzetértékelésüket összefoglalva a Morgan Stanley londoni elemzői közölték: nem akarják elvetni annak a lehetőségét, hogy a piac végül olyan szintre gyengíti a forintot, amelyen az MNB már kamatemelésre szánhatja el magát. A ház szerint ugyanakkor a kamatemeléssel szembeni ellenállás erősebb, mint ahogy azt a legtöbben gondolják, és a 2008 októberével vont párhuzam "nem szükségszerűen helytálló".

Hétvégi elemzésükben egy másik nagy befektetési bankcsoport, a JP Morgan londoni felzárkózó piaci szakértői is kiemelték, hogy a 300 forint/eurós "lélektani" árfolyamhatár elérése után erősödtek az MNB-kamatemeléssel kapcsolatos piaci várakozások. A ház citybeli szakértői ugyanakkor közölték: bár a kamatemelési kockázat szerintük is erősödött, alapeseti előrejelzésük továbbra is az, hogy az MNB egyelőre tartja jelenlegi 6,00 százalékos alapkamatát.

A JP Morgan okfejtése szerint korlátozhatja a forintra nehezedő leértékelődési nyomást az, hogy az MNB kész saját tartalékából fedezni a devizaalapú hitelek végtörlesztése által érintett bankok devizakeresletét.

Abból a feltételezésből kiindulva, hogy a jogosult devizahitelesek 20 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, a JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint az érintett magyarországi bankok pótlólagos devizakereslete legfeljebb 3,5 milliárd euró lehet.

A jelenlegi devizatartalékok figyelembevételével az MNB-nek így van "elégséges tűzereje" ahhoz is, hogy a magyar jegybank a közvetlenebb devizapiaci intervenciós stratégiához folyamodjon, ha a forint tovább gyengülne - vélekedtek a JP Morgan citybeli közgazdászai.

Elemzésükben azonban kiemelték azt is, hogy az MNB "történelmileg" általában előnyben részesítette a kamatemelést a forint erősítésének eszközeként. Ha a forint gyengeségének inflációs átszűrődése a következő hónapok inflációs adataiból egyértelművé válik, és ha a forint még tovább gyengülne, akkor a magyar jegybank valószínűleg kamatot emelne, de addig is devizapiaci intervenciókkal simíthatja el az árfolyamkilengéseket - vélekedtek hétvégi értékelésükben a JP Morgan londoni elemzői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!