Helyi gazdaság

2011.09.28. 15:34

Fitch: a végtörlesztési program "nyomást gyakorolhat a bankokra"

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. szeptember 28., szerda (MTI) - Nyomást gyakorolhat egyes magyar bankok hitelprofiljára a devizaalapú kölcsönök piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetővé tétele, és az "ilyen intézkedések" hátráltathatják a magyar bankrendszer hosszú távú fejlődését is - vélekedett szerdán Londonban kiadott értékelésében a Fitch Ratings, amely szerint a lépés "veszélyes precedenst" teremthet a térségben.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. szeptember 28., szerda (MTI) - Nyomást gyakorolhat egyes magyar bankok hitelprofiljára a devizaalapú kölcsönök piaci árfolyam alatti végtörlesztésének lehetővé tétele, és az "ilyen intézkedések" hátráltathatják a magyar bankrendszer hosszú távú fejlődését is - vélekedett szerdán Londonban kiadott értékelésében a Fitch Ratings, amely szerint a lépés "veszélyes precedenst" teremthet a térségben.

 

A legnagyobb európai hitelminősítő közölte: várakozása szerint a jó hitelprofilú devizahitelesek közül sokan vesznek majd fel új forinthiteleket a svájci frankban vagy euróban denominált adósságaik visszafizetésére, és ez veszteségeket fog okozni a devizaalapú hitelek folyósítóinak.

A londoni elemzői közösségben a kedvezményes árfolyamú végtörlesztési lehetőség tervének felmerülése óta folynak a találgatások arról, hogy milyen mértékű forintalapú refinanszírozásra számíthatnak a programhoz csatlakozó devizahitelesek.

A 4cast - az egyik vezető londoni befektetési-pénzügyi elemzőcég - felzárkózó piaci közgazdászai a tervek ismertetése után adott kommentárjukban úgy vélekedtek, hogy a magyar bankszektor egészének rendszerszinten nem érdeke forinthitelekkel támogatni a devizaalapú hitelek visszafizetését, mivel - különösen akkor, ha a részvétel 100 százalékos - ez nagyon nagy veszteségeket okozna a bankrendszernek.

A bankoknak megvan a lehetőségük "különböző formális vagy informális társulások" révén a koordinációra, és arra, hogy e társulások tagjait a közös stratégia betartására késztessék.

A 4cast londoni szakértőinek fejtegetése szerint azonban Nash játékelmélete azt mutatja, hogy a rendszerszintű érdek nem jelent stabil egyensúlyi állapotot, és vannak olyan bankok Magyarországon, amelyeknek csekély a devizaalapú kinnlevőség-állományuk, ezek pedig természetszerűleg erőteljesen hajlanának forintalapú refinanszírozás felkínálására.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport citybeli szakértőinek előrejelzése szerint nem valószínű, hogy a lejárat előtti végtörlesztéssel széleskörűen élni fognak a devizahitelesek, mivel kevés háztartásnak van ehhez elég pénze. Ez várhatóan korlátozza az azonnali bankveszteségek mértékét és a forintra nehezedő nyomást, bár ezek növekedhetnek, ha egyes bankok elkezdenek forintalapú refinanszírozást kínálni a devizahitelek végtörlesztéséhez - vélekedtek a terv ismertetése után adott kommentárjukban a GS londoni felzárkózó piaci elemzői.

A Fitch Ratings szerdai londoni elemzésében közölte: becslése szerint ha a devizahitelesek 25 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az rendszerszinten hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthet fel a magyar bankszektor tőkeerejét mérő, alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátából.

A Fitch szerint a legtöbb magyarországi bank saját tőkéje révén el tudja viselni az azonnali pénzügyi hatást, ám a rendszeren belül jelentős különbségek vannak az egyes bankok Tier 1 szintű tőkemegfelelési rátái és devizaalapú jelzáloghitel-kitettségei között, így egyes cégek az összesített számítás által sugalltnál nagyobb tőkeveszteséget szenvedhetnek el.

Mindemellett az intézkedés - valamint a tavaly bevezetett bankadó és a magyar hatóságok által a bankrendszerrel szemben tanúsított, "általánosságban meglehetősen agresszív" alapállás - miatt csökkenhet annak a valószínűsége, hogy a tulajdonos bankok a jövőben több tőkét és finanszírozást juttatnak a magyar bankrendszernek - áll a Fitch Ratings szerdai londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint ez korlátozhatja a jövőbeni hitelkiáramlást és a gazdasági növekedést, emellett "veszélyes precedenst teremt" más olyan közép- és kelet-európai országok számára, amelyekben szintén magas a devizaalapú hitelállomány.

Előző nap egy másik nagy hitelminősítő, a Moody s Investors Service is annak a véleményének adott hangot a végtörlesztési programról összeállított londoni elemzésében, hogy "aggasztó precedenst" teremt a magyarországi jelzálogszerződések módosítása.

A Fitch Ratings a szerdai elemzésben felidézi, hogy két magyarországi bankra tart érvényben hosszú távú adóskockázati minősítést, és mindkét osztályzat alapja az anyabankoktól várható támogatás. A CIB, valamint a Kereskedelmi és Hitelbank hosszú távú adósbesorolása "A mínusz", ám "b plusz" illetve "bb mínusz" szintű "életképességi" osztályzataik ennél jóval alacsonyabbak, tükrözve a kinnlevőségek minőségromlását és a "mérsékelt teljesítmény-kilátásokat".

A Fitch eddig is azt várta, hogy a CIB - a tavalyi negatív eredmény után - az idei egész évről is veszteséget jelent, és a végtörlesztésről szóló törvény növelheti e veszteséget, emellett kedvezőtlen hatást gyakorolhat a bank 2012-es teljesítményére is - áll a hitelminősítő szerdai elemzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!