Helyi gazdaság

2011.08.24. 16:08

Megnyugodhat a Mol, nem lesz szíriai olajembargó

Elvetette az EU a szíriai eredetű szénhidrogén-termékek kereskedelmének betiltását, így a Molnak sem kell aggódnia jelentős gáztermelési kapacitása miatt. A líbiai fejlemények miatt ugyanakkor az olajár feltehetően lefelé fog mozogni a következő hónapokban.

Elvetette az EU a szíriai eredetű szénhidrogén-termékek kereskedelmének betiltását, így a Molnak sem kell aggódnia jelentős gáztermelési kapacitása miatt. A líbiai fejlemények miatt ugyanakkor az olajár feltehetően lefelé fog mozogni a következő hónapokban.Az Európai Unió kormányai szerdán újabb tizenöt szíriai magánszemély és öt vállalkozás ellen fogadták el szankciók alkalmazását, de elálltak az olajembergó bevezetésétől - írta szerdán az Euobserver internetes portál.

Szíria ellen az Egyesült Államok és az EU is szankciókat léptetett életbe az elmúlt hetekben, válaszul arra, hogy Bassár El-Asszad rezsimje véres megtorló akciókkal igyekszik elfojtani az elnök uralma ellen tiltakozó ellenzéki megmozdulásokat.

Egy ideig reális lehetőség volt, hogy az EU elrendeli a szíriai eredetű szénhidrogének kereskedelmének ideiglenes tilalmát. A Molnak horvát leányvállalatán, az INA-n keresztül jelentős érdekeltségei vannak Szíriában, gáztermelésének öt százaléka onnan származik, így érzékenyen érinthette volna a tiltás. A földgázt ugyan teljes egészében Szíriában adja el, de embargó esetén a kitermelést is le kellett volna állítania.

A Szíriában kitermelt kőolaj kilencven százalékát az Unióban, egyebek mellett Olaszországban, Franciaországban, Dániában, Hollandiában, Ausztriában, Spanyolországban értékesítik, tehát az embargó ezen országok fogyasztását is befolyásolhatta volna.

Lefelé nyomhatja az olajárat a líbiai kínálat

A Wall Street Journal amerikai üzleti lap európai kiadása szerdai számában, szakértői véleményeket idézve, azt írta, a líbiai nyersolaj a korábban feltételezettnél hamarabb jelenhet meg újra a világpiacon, miután a líbiai felkelők ellenőrzésük alá vonták az ország olajmezőinek, finomítóinak és exporttermináljainak nagy részét.

A lap szerint ennek jelentős hatása lesz az olajár alakulására, a nagyobb kínálat lefelé nyomhatja az árszintet. Afrikában Líbia rendelkezik a legnagyobb olajkészletekkel. A Moammer Kadhafi-rendszer elleni lázadás kirobbanása előtt az ország naponta 1,6 millió hordónyit termelt, de a mennyiség napi 60 ezer hordóra csökkent, miután a külföldi olajmunkások elmenekültek, a harcok pedig megrongálták a létesítményeket.

A líbiai helyzet alakulása miatt a Brent nyersolaj hordónkénti világpiaci ára áprilisban elérte a 127 dollárt. Most azonban a JP Morgan bankház úgy véli, hogy jövőre már csak 115 dollár lesz a Brent átlagára. Ennél is derűlátóbb a Citigroup, mely korábban is csak száz, most azonban már csak 86 dolláros Brent-átlagárat valószínűsít 2012-re.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!