Helyi gazdaság

2011.08.24. 17:34

Devizahitelesek - A közjegyzők a hatályos jogszabály szerint számítják a díjat

Budapest(MTI) - A gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és a devizakölcsön-szerződés módosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíj és költségtérítés 15-20 ezer forint lesz, ha arra a közjegyző irodájában kerül sor, a bankban történő hitelesítés 5-6 ezer forinttal kerül többe - mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerdán az MTI-nek.

Budapest(MTI) - A gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és a devizakölcsön-szerződés módosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíj és költségtérítés 15-20 ezer forint lesz, ha arra a közjegyző irodájában kerül sor, a bankban történő hitelesítés 5-6 ezer forinttal kerül többe - mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerdán az MTI-nek. A közigazgatási és igazságügyi miniszter hét elején megjelent rendelete szerint a gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és a devizakölcsön-szerződés módosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíjat és költségtérítést a bank fizeti. A rendelet visszautal a díjszabási rendeletre, ebből következik a 15-20 ezer forintos díj, amely a kiszálláskor 5-6 ezer forint költséggel növekedhet - tette hozzá.

A módosító szerződés tartalmazza az eredeti hitelszerződés néhány kitételét, továbbá az adós egyoldalú kötelezettségvállalását. Miután a gyűjtőszámlán keletkező összeg előre nem kalkulálható, ezért annak a lejáratkori megállapítása is rögzítésre kerül. A végső összeg majd közjegyzői tanúsítványba kerül a lejáratkor - mondta az elnök.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!