Helyi gazdaság

2011.08.05. 17:55

Államháztartás: 1494,5 milliárd forint hiány az első hét hónapban

Budapest (MTI) - Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya 1494,5 milliárd forint volt az év első hét hónapjában, amely az éves módosított előirányzat 126,2 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az előzetes adatokat a kormány.hu oldalon pénteken.

Budapest (MTI) - Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya 1494,5 milliárd forint volt az év első hét hónapjában, amely az éves módosított előirányzat 126,2 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az előzetes adatokat a kormány.hu oldalon pénteken.

 

Az NGM legutóbbi közlése szerint az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számított - idei első félévi hiánya 1034,6 milliárd forintot tett ki, amely az éves módosított előirányzat 87,4 százaléka volt.

A nemzetgazdasági tárca közleménye leszögezi: a Mol részvénycsomag megvásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni, és ezt az év hátra levő részében mellőzi is az NGM. E nélkül a tétel nélkül 996,2 milliárd forint az idei első hét havi hiány.

A tárca közleménye szerint az éves teljesítés vizsgálatakor és az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt év ezen időszakában még nem létező pénzügyi és ágazati különadó bevétellel, továbbá a magánnyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használja az NGM. Ez a korrigált egyenleg az eredeti költségvetési előirányzathoz viszonyítva 126,4 százalékot ért el 2011. január-júliusban.

Az államháztartás központi alrendszerének július havi hiánya 459,9 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 460,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 23,7 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 23,9 milliárd forintos szufficittel zártak.

A közlemény kitér arra, hogy 2010-ben az államháztartás központi alrendszerének január-júliusi deficitje 997,5 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 114,7 százalékát tette ki. Az elmúlt évben az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli egyenlegének - júliusi többlete 36,1 milliárd forint volt.

A központi költségvetés 2011. évi hiányának időarányosnál magasabb alakulását jellemzően egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutásai okozzák, mindenekelőtt az, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek 528,8 milliárd forintos összege az idei év második félévének további hónapjaiban teljesül - olvasható a közleményben.

Az NGM dokumentuma leszögezi: mindezek hatására együttesen biztonságosan tartható a 2011. évi költségvetés 2,94 százalékos eredményszemléletű hiánycélja.

A központi költségvetés július havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 12,9 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek. A magasabb teljesülés hátterében alapvetően a tavalyi év második felében bevezetett, az államháztartási egyensúlyt szolgáló pénzügyi szervezetek különadójából, továbbá az egyes ágazatokat terhelő különadóból befolyt bevételek állnak. Mindezek mellett ugyanakkor elmaradtak az egy évvel korábbitól például az általános forgalmi adóból, valamint az egyszerűsített vállalkozói adóból származó bevételek.

Az államháztartás első hét havi kiadásai és bevételei

A központi költségvetés július havi kiadásai 482 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Ez alapvetően az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások Mol-részvénycsomag megvásárlása miatti növekedésének tudható be.

A kamatkiadások 2011 júliusában 65,4 milliárd forintot tettek ki, 4,6 milliárd forinttal haladták meg az előző év megfelelő időszakának értékét, a kamatbevételek pedig 7,9 milliárd forintot értek el, 0,8 milliárd forinttal maradtak el az előző évitől.

A nettó kamatkiadások 57,4 milliárd forintos összege 5,4 milliárd forinttal lett nagyobb, mint az előző évben. Az adósságállomány nominálisan is alacsonyabb volt az előző évinél, a hozamok az előző évinek feleltek meg, a kamatkiadások növekménye a finanszírozás sajátosságaival függ össze.

Az államháztartás első hét havi kiadásai 8700,7 milliárd forintot tettek ki, míg a bevételek 7206,2 milliárd forintra rúgtak.

A központi költségvetés idei első hét havi hiánya 1367,5 milliárd forint volt, a központi büdzsé kiadásai 5913,8 milliárd forintot értek el, míg a bevételek 4546,3 milliárd forintot tettek ki. A társadalombiztosítási alapok az idei első hét hónapban 212,4 milliárd forint deficitet halmoztak fel, míg az elkülönített állami pénzalapok 85,4 milliárd forint többlettel zártak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!