Helyi gazdaság

2011.06.22. 15:43

BDO: ronthatja költségvetés egyenlegét a hamburgeradó

<p>Budapest, 2011. június 22., szerda (MTI) - Az új népegészségügyi termékadó, a hamburgeradó összességében negatív hatást is gyakorolhat a költségvetés adóegyenlegére, hiszen amennyiben az áremelkedés a fogyasztás 10 százalék körüli visszaeséséhez vezet az adott termékcsoportokon belül, az a kapcsolódó korábbi áfa-bevételek mértékével rontja az egyenleget a pénzügyi tanácsadással is foglalkozó BDO Magyarország szerint</p>

A szervezet által az MTI-hez szerdán eljuttatatott közlemény szerint ehelyett egy olyan progresszív, fokozatos termékadó táblát kellene kidolgozni, amelyik sávosan igazodik az adott termék cukor vagy só tartalmához, szemben a mostani egy értékhatárral, s a lehetőségekhez mérten az adott termék piaci vételárát is figyelembe veszi.

A közlemény idézi Gerendy Zoltánt, a BDO vezető partnerét, aki úgy véli, ez a két módosítás alkalmat ad az egészségkárosító hatás mértékének pontosabb megkülönböztetésére és nem teremt versenyhátrányt az olcsóbb termékek piacán, amelyek a fogyasztás döntő hányadát képezik ebben a kategóriában.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a kormány a napokban döntött a népegészségügyi termékadóról, amit a kabinet az egészségtelen élelmiszerekre kíván kivetni szeptembertől. Mindez egy újabb fogyasztást terhelő adó lenne, amely az egészséges életmód irányába kívánja a fogyasztókat terelni az egészségtelen termékek adóterheken keresztül történő drágításán keresztül.

Gerendy Zoltán kifejtette, a tervezett adó kizárólag az előre csomagolt termékek gyártóit, illetve első belföldi értékesítőit terhelné, azaz első látásra a klasszikus cukrászdák, ahol nincs előre csomagolás és klasszikus értelemben vett tömeg- vagy térfogategységben történő értékesítés, látszólag továbbra is adómentesen működhetnének, ami erősen ellentmond az egészséges életmód szemléletét előtérbe helyező célkitűzésnek.

Hamburgeradó és ellentmondásai

Hozzátette, jóllehet az adó koncepciója eredetileg hamburgeradó néven szerepelt, a javaslatban a gyorséttermek termékei csak részben szerepelnek, mint például az üdítők vagy a sós krumpli. További ellentmondás, hogy az olcsóbb, 100 forint alatti termékek ára akár 10 százalék feletti mértékben is drágulhat, míg a drágább termékeknél az 5-10 forintos adómérték miatti áremelkedés nem is érzékelhető. A javaslat emiatt elsősorban az alacsonyabb jövedelműeket terheli majd átlag feletti mértékben.

A BDO globális szinten az ötödik legnagyobb, a világ 119 országában jelen lévő könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózata. A BDO International munkatársainak száma 2010-ben 47 ezer volt, árbevétele az előző pénzügyi évben megközelítette a 3,9 milliárd eurót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!