Helyi gazdaság

2011.06.21. 17:22

Államháztartás: 724,2 milliárd forint az első öt havi hiány

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2011. évi első öt havi hiánya 724,2 milliárd forintra teljesült, ez az éves előirányzat 105,4 százaléka - közölte az államháztartás végleges adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormany.hu oldalon.</p>

Az államháztartás központi alrendszerének május havi hiánya 58,0 milliárd forint vol. Ezen belül a központi költségvetés 40,1 milliárd, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 6,5 milliárd forintos szufficittel zártak.

A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal.

2010-ben az államháztartás központi alrendszerének május végi deficitje 736,2 milliárd forint volt, az éves teljesítés 84,6 százaléka. 2010 májusában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 99,2 milliárd forintot tett ki, ehhez képest tehát az idei teljesítés 41,2 milliárd forinttal kedvezőbb.

Az NGM indoklása szerint a központi költségvetés 2011. évi hiányának alakulását egyrészt egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutásai okozzák, mindenekelőtt az, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek 528,8 milliárd forint összege 2011. második félévében teljesül. Az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedésekről szóló, vonatkozó kormány határozat és a költségvetési törvény módosításának megtakarítási intézkedései (az összesen 250,3 milliárd forint összegű zárolás) is nagyobbrészt csak az év hátralévő részében eredményeznek hiánycsökkenést.

Az NGM tájékoztatója leszögezi: mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés 2,94 százalékos hiánycéljának tartását.

Ha a május végi egyenleget (724,2 milliárd forint deficit) a magánnyugdíjból származó bevételek időarányos teljesítésével korrigáljuk, akkor a hiány 503,9 milliárd forintra csökken, ami az éves előirányzat 73,3 százaléka - olvasható a NGM dokumentumában.

Az államháztartás bevétele az első öt hónapban 5.126,1 milliárd forint volt

A részletes adatok alapján az államháztartás összes bevétele az idei első öt hónapban 5.126,1 milliárd forint volt, míg az összes kiadás 5.850,3 milliárd forintot tett ki.

A májusi hiány kialakulását befolyásolta, hogy a központi költségvetés május havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 9,5 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek. A bevételeken belül elsősorban a személyi jövedelemadó bevételek, valamint a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei teljesültek kisebb összegben.

A központi költségvetés május havi kiadásai 48,3 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A legnagyobb elmaradás a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatoknál figyelhető meg.

A központi költségvetés első öt havi bevételei 3.252,3 milliárd forintot értek el, a központi büdzsé kiadásai 3.878,9 milliárd forintra rúgtak, így a központi költségvetés egyenlegében az idei első öt hónapban 626,6 milliárd forintos deficit alakult ki.

Az NGM tájékoztatója tartalmazza, hogy a minisztérium aktualizálta az egész éves pénzforgalmi hiányprognózisát. A tárca szerint a módosítások egyrészt a május végi tényadatok, másrészt pedig a Mol részvénypakettje megvásárlása miatti kiadásnövekedések átvezetését tartalmazzák. Ez utóbbi kiadási tétel azonban az uniós módszertan szerinti, 2,94 százalékos hiánycélkitűzést nem érinti, kiadásnövekedéssel nem jár - szögezi le az NGM.

Így a tárca módosított előirányzata szerint az első negyedévi pénzforgalmi, 742,1 milliárd forintos hiány után a hasonlóan számított második negyedévi deficit 334,1 milliárd forintra várható, a harmadik negyedévi pénzforgalmi hiány vélhetően 445, 1 milliárd forint lesz, míg az idei negyedik negyedévben a pénzforgalmi egyenlegben 337,1 milliárd forintos többlet alakul ki a nemzetgazdasági tárca várakozásai szerint. Így a kumulált pénzforgalmi hiány az idei év végére 1.184,2 milliárd forint lesz a központi alrendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!