Helyi gazdaság

2011.04.05. 15:01

Leminősített hét magyar bankot a Moody s

<p>Hét magyar bankot minősített le kedden a Moody s, a devizahitelek túlságosan nagy aránya, valamint a pénzintézetek profitjának csökkenése miatt. A hitelminősítő intézet ugyanakkor fontos stabilizációs tényezőnek tartja, hogy a magyar bankrendszerben rendkívül magas a külföldi tulajdonosok aránya.</p>

A leminősített intézet közül ötnél - a K&H-t, a Budapest Bankot, az FHB-t, az Erstét és az MKB-t - a pénzügyi erő minősítését érinti a döntés, az OTP-nél és az OTP Jelzálogbanknál pedig a forintbetéti, illetve az OTP-nél a devizaadósi minősítését is lerontotta a hitelminősítő intézet. A kereskedelmi bankoknál a leminősítés magával hozza a betéti- és az adósságbesorolások leminősítését is.

A Moody s leminősítésének egyik oka a devizahitelek magas, hetven százalékos aránya, hiszen a devizák kamatának emelése, vagy a forint leértékelődése komoly kockázatot jelent sok hitelfelvevőnek. A hitelminősítő közölte: a magyar kormány ugyan megtiltotta a devizaalapú hitelezést, a hosszú lejáratok miatt még évekig benne marad a rendszerben a kockázat.

A Moody s közlése szerint a leminősítéseket a devizahitelek mellett a pénzintézetek profitjának csökkenése indokolja. A hitelintézet közölte: a magyar bankrendszer 2010-es eredményessége elmarad az egy évvel korábbitól. A gyorsan növekvő kockázati költségek, a csökkenő forgalom, egyes bankok mérsékeltebb hatékonysága és a bankadó miatt jelentősen csökkent a belső tőkegeneráló képesség - közölte a Moody s.

A Moody s szerint ebben a környezetben egyre nagyobb kihívást jelent a magyar bankoknak a gazdasági növekedés támogatása, és az eredményesség fenntartása. A hitelminősítő szerint ugyanakkor jelentős stabilizációs tényező, hogy magas, nagyjából nyolcvan százalék a külföldi tulajdonosi arány a magyar bankrendszerben. Az anyacégek ugyanis támogatást nyújtottak a mostani pénzügyi válság idején, és a Moody s szerint ez folytatódni fog.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!