Helyi gazdaság

2010.10.18. 16:51

Pártreakciók a kormány második akciótervére

<p>A kormány a második akcióterv keretében is az emberektől kér újabb áldozatot - reagált a kormányfő hétfői napirend előtti bejelentéseire Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője.</p>

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője garanciákat sürgetett a kormány második akciótervében arra, hogy a válságadóval sújtott szektorok ne terhelhessék tovább veszteségeiket a lakosságra. Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András szerint nem rendszerszintű, pusztán tüneti kezelést alkalmazott a kormány.

A kormány a második akcióterv nyomán újabb áldozatokat kér az emberektől - mondta hétfőn Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezetője szerint a magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztése, a kisebb keresetűek magasabb adóterhelése, valamint a gyermektelen családok adóterhelésének szinten tartása is erre utal. A szocialista politikus hozzátette: a válságadó következtében az érintett szektorok szereplői elbocsátásokkal, a beszállítók pénzének csökkentésével, illetve a fejlesztések visszafogásával reagálhatnak.

A Jobbik frakcióvezetője garanciákat sürgetett annak érdekében, hogy a válságadóval sújtott szektorok ne terhelhessék tovább vesztségeiket az emberek felé. Vona Gábor bírálta a kormányt, amiért kommunikációjával bizonytalanságot kelt. Az ellenzéki párt kivenné az internet-szolgáltatókat távközlési szektor különadó alá eső részéből. A jobbikos politikus 100 százalékos adóval sújtaná a kereskedelmi láncok által külföldre vitt profitot, egyben kevesellte a szektort terhelő 30 milliárd forintnyi tervezett bevételt.

Az LMP elsősorban erős piacszabályozással korlátozná a multinacionális cégek túlhatalmát, nem pedig különadóval. Schiffer András, az ellenzéki párt frakcióvezetője szerint a kormány lépései csak tüneti kezelést jelentenek, nem pedig rendszerszintű átalakítást. Az ellenzéki politikus hozzátette: a beígért radikális járulékcsökkentés helyett csupán jövedelemátcsoportosítás szerepel az adótervekben.

Senki sem jár rosszabbul

A miniszterelnök viszontválaszában kiemelte, hogy az adórendszer átalakításával senki sem jár rosszabbul. Orbán Viktor szerint most azért nincs lehetőség rendszerszintű reformokra, mert az idei költségvetést még az előző kormánytól örökölték. A kormányfő úgy vélte, hogy a válságadó terheit nem fogják az érintett szektor szereplői továbbterhelni a lakosságra, hiszen ez a bankadó esetében sem következett be. A miniszterelnök a családok védelmének adórendszeren túl alkotmányos garanciáit is javasolni fogja a közeljövőben.

Az Orbán-kormány második akciótervének részeként több lépést jelentett be a parlamentben hétfőn a miniszterelnök. Orbán Viktor a konkrét lépések között sorolta fel, hogy az állami bürokrácia kiadásait a jövőben 5 százalékkal csökkentik, így több 10 milliárddal marad több a kasszában. A vállalkozások esetében eltörlik az elvárt jövedelem határát, egyszerűsítik az önfoglalkoztató vállalkozások adózását, a végelszámolás lehetőségét, és a társasági adó bevallásának határa az évi végi 50 millióról 100 millióra nő. A kormány megállapodást kíván kötni a kereskedelmi kamarával a német típusú szakképzési rendszer kialakításáról. A nők részmunkaidős foglalkoztatásának segítésének érdekében pedig a jelenlegi 27-ról 20 százalékra csökkentik a tb-járulék mértékét. Az agráriumban bevezetik a Széchenyi-kártyát és forgóeszközhitelt biztosítanak a szférában.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!