Helyi gazdaság

2010.10.27. 16:00

PDSZ: a kormány túllő a célon a különadóval

<p>Az utcai demonstrációtól, illetve a sztrájktól sem riad vissza a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha nem jut egyezségre a kormánnyal a 98 százalékos különadóval kapcsolatban.</p>

Erről Mendrey László, az érdekképviselet elnöke beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. A szakszervezeti vezető azt mondta: legkésőbb a jövő évi költségvetés sarokszámainak rögzítéséig szeretnének megállapodni a kormánnyal, ezért mielőbb egyeztetést sürgetnek.

A 2 millió forint felüli végkielégítések 98 százalékos megadóztatását célzó fideszes javaslatot kedden alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság. A kormánypárt azonban újra - változatlan formában - be akarja terjeszteni a különadóról szóló jogszabályt.

A PDSZ szerint a közoktatásban néhány száz, talán ezer dolgozót érint mindez, akiket érdemtelenül állítanak most újabb nehézségek elé a tervezett változtatással. Ha a kormánynak nincs ínyre a jelenlegi rendszer, lehetősége van arra, hogy jogszabályban tiltsa meg a túlzottan magas összegű végkielégítéseket - mondta Mendrey László. Az érdekképviselet emellett azt javasolja, hogy a különadó esetében a 2 milliós plafont emeljék fel 3,5 millióra, így vélhetően kikerülnek az érintettek köréből azok a közszolgák, akiknek gondot okozna a kifizetés.

A szakszervezet mindenképpen egyezségre szeretne jutni a kormánnyal

A szakszervezet mindenképpen egyezségre szeretne jutni a kormánnyal, ezért a lehető legrövidebb időn belül tárgyalóasztalhoz szeretnének ülni a különadó újbóli beterjesztése miatt. Ha ez nem hoz eredményt, a PDSZ élni fog az érdekvédelmi lehetőségekkel, azaz demonstráció, sőt adott esetben munkabeszüntetés is lehet - mondta Mendrey László. Hozzátette: a PDSZ együttműködésre törekszik más szakszervezetekkel, így elsők között fogja felvenni a kapcsolatot a LIGÁ-val az ügyben. Az érdekképviseletek várhatóan már csütörtökön leülnek egyeztetni egymással, pénteken pedig a PDSZ országos választmánya dönt a továbbiakról - hangzott el a sajtótájékoztatón.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!